Tesla: Wat nu?

Tesla: Wat nu?

Aandeel analyse

Dit artikel delen via

Introductie

In dit artikel wil ik jullie meenemen in mijn visie en verwachtingen voor Tesla op de korte en midden lange termijn. Er is veel om het aandeel te doen en veel mensen raken nog wel eens verward met alle tegenstrijdige berichten. 

Elon Musk

Tesla Elon Musk

Of je het nu leuk vind of niet Elon Musk en Tesla zijn onafscheidbaar van elkaar en in toenemende mate kan het bedrijf en deze persoonlijkheid niet los van elkaar worden gezien. Via Tweets is het net afhankelijk wat voor dag Musk heeft, maar als belegger zal je met enig regelmaat met argwaan naar zijn Tweets kijken. Het is dan ook niet de eerste en laatste keer dat één of twee zinnen van Musk op Twitter voor flinke koersschommelingen zorgen. 

De meest recente Tweets van Musk gaan veelal of diens mogelijk aankoop van het bedrijf Twitter zelf. Dit zorgde op zichzelf al voor een flinke sell-off van de stock omdat er zorgen waren over de aandacht die Tesla nog zou krijgen en extra selling pressure omdat Musk voor een deel de aankoop van Twitter zou veiligstellen met Tesla shares.

Overigens is het het absoluut waard om Musk te volgen op Twitter..for obvious reasons. 

pic.twitter.com/oD5D5CVe5A

— Elon Musk (@elonmusk) June 17, 2022

Kwartaal 2 – 2022

Er zijn in 2022 wat zaken veranderd voor Tesla op de kortere termijn. In Q1 2022 rapporteerde het nog een record omzet met een Gross Margin van 29%. Deze marges worden veel aangehaald om het succes van Tesla aan te tonen ten opzichte van andere automakers. 

Echter zal er voor kwartaal 2 het een en ander veranderen zoals:

  • Sluiting van Giga Shangai
  • Supply Chain problemen wereldwijd
  • Hogere grondstof kosten
  • Opening van Berlijn en Texas fabrieken

Door corona is Giga Shangai volledig gesloten geweest en heeft het meerdere weken gedaan om weer op te schalen naar diens maximale capaciteit. Bij het afschalen en opschalen zijn veel meer kosten gemoeid per voertuig dan bij een constante productie. Hoewel vooral de verminderde afzet Tesla pijn zal doen, zal in combinatie met deze andere factoren dit een extra klap zijn op Tesla’s marges. 

Supply Chain problemen worden in vrijwel elke investors call en kwartaalrapport benoemd de afgelopen periodes. Tesla is daar geen uitzondering van, hoewel elk bedrijf net iets andere problemen ervaart zal bij Tesla het op grote lijnen te maken hebben met inkoopdelen en grondstoffen die niet geleverd kunnen worden of ernstig vertraagd zijn. 

Hogere grondstof kosten sluiten op bovenstaande aan. Van aluminium prijzen tot kabelbomen en chips, vrijwel alles is flink duurder geworden. 

Een belangrijke die velen over het hoofd zullen zien is de opening van de fabrieken in Berlijn en Texas, hoewel dit een uiterst goeie zaak is op de langere termijn, produceren deze fabrieken op het moment maar op een fractie van wat ze moeten doen. Tegelijkertijd kost het wel enorm veel geld om deze fabrieken draaiende te houden en de productie op te schroeven. Het gaat dan echt om miljarden aan kosten zonder dat daar een significante afzet tegenover staat. Elon Musk stelde dit zelf recentelijk ook: “Giga Texas and Berlin are money furnaces”

Traditie getrouw publiceert Tesla eerst diens geproduceerde en verkochte auto’s voordat het diens financiële cijfers deelt. Naar verwachting zal de koers eerst heftig reageren wanneer blijkt dat ze minder auto’s hebben gemaakt dan het kwartaal ervoor, echter moeten beleggers ook rekening houden met zeer slechte cijfers. Vanaf dit punt is -20/30% voor Tesla na zulke cijfers zeer goed mogelijk. Voor Tesla zelf zijn de extra kosten gemoeid met opschalen overigens geen probleem vooralsnog, met 17 miljard aan cash hoeft Tesla zich geen zorgen te maken of ze dit kunnen incasseren short term. 

Na -> Kwartaal 2 – 2020

Oké, kwartaal twee wordt dus waarschijnlijk geen feestje voor Tesla beleggers, maar hoe zit dat daarna?

Het is moeilijk om te voorspellen wat de impact gaat zijn van Supply Chain omstandigheden in de toekomst en hoe prijzen van grondstoffen en onderdelen zich gaan ontwikkelen. Het belangrijkste voor kwartaal 3 en 4 wordt de opschaling van productie bij Berlijn en Texas en continuïteit van de Chinese fabriek. 

Vraag lijkt vooralsnog niet het probleem te zijn, volgens laatste berichtgevingen zijn alle auto’s van Tesla uitverkocht tot in 2023. Dit werd voor het laatst bericht in Maart. 

Zowel Berlijn als Texas hebben een initiële capaciteit van 500.000 voertuigen. Als de opschaling van productie ook maar een beetje op die van China lijkt dan gaan beiden fabrieken op deze maximale capaciteit produceren ergens in Q1 2023. De verwachting is dat  voor het jaar 2022 tussen de 85 en 90 miljard dollar aan omzet gaat realiseren. Daarbij hoort een verwachte EPS van tussen de 8 en 9 dollar. 

Energie Segment

Behalve auto’s is Tesla ook aan het opschalen om diens producten zoals Solar Roof, Power Walls en andere grid storage producten in grotere volumes te kunnen verkopen. Daarbij lijkt vooral het storage segment veelbelovend. Zelf wordt ik niet erg enthousiast van Tesla Solar. Het product zou te kampen hebben met veel problemen en het installeren van deze panelen is erg tijd en manintensief. Tesla noteerde op dit segment dan ook YoY zelfs een daling van 48%. Storage noteerde een groei van 90%, hoewel dit de goede kant op gaat zijn deze segmenten samen slechts goed voor 5% van de omzet van Tesla. Musk blijft benadrukken dat het energie segment net zo groot moet worden als het auto segment.

FSD, AI, Insurance

Over FSD ben ik vrij kort en duidelijk. De absurde waarderingen die bij Tesla worden gebruikt om een prijskaartje aan FSD te plakken begin ik niet eens aan. Voor mij is het hele FSD segment 0 euro waard tot dit volledig werkt en uitgerold is met alle wet en regelgeving die erbij hoort te kijken. Musk geeft hier vrijwel elk jaar aan “Volgend jaar werkt het” ik reken eerder op ergens de komende 5 tot 10 jaar voordat hier wat uit gaat komen. Het is nu een leuke gimmick voor fans die aan de slag kunnen met de Beta, maar het totaal geen levensvatbaar product op het moment voor de grote massa’s. 

Vorig jaar presenteerde Musk ook de Tesla bot. Wat waarschijnlijk hetzelfde verhaal gaat worden als met FSD, er worden absurde waarderingen aangehangen en Musk zet deadlines voor een werkend product binnen een absurde tijdlijn. Voor mij persoonlijk is ook dit 0 euro waard op dit moment.

Wat ik doe komende tijd

Tesla blijft mijn grootste positie, maar in tijden dat het aandeel een prijs noteerde van rond de 1100 dollar ben ik ook overgegaan op de verkoop van een deel van mijn positie. Inmiddels grijp ik elke kans om gebruik te maken van Tesla’s volatiliteit en heb ik bijgekocht en call opties gekocht wanneer het aandeel richting de 600 dollar gaat. Ik ben niet van plan om earnings te traden deze keer. Mocht de markt echt heftig reageren op mogelijke negatieve cijfers ben ik wel van plan om in de 400-600 range bij te kopen. 

Overigens ben ik niet van mening dat Tesla nu “ondergewaardeerd” is. Een eerlijke prijs op basis van cijfers en vooruitzichten zou voor mij tussen de 300-400 Dollar liggen, echter erken ik ook dat met alles wat er nog meer in ontwikkeling is dat ze altijd op een premium zullen verhandeld worden. De prijs targets van een Cathie Wood bestempel ik echter als complete onzin. 

Elon Musk en zijn tweets neem ik maar voor lief, hoewel hij echt wel schade aanricht, denk ik dat dat vooral kortere termijn zal zijn. Uiteindelijk is het van belang wat Tesla daadwerkelijk presteert in plaats van wat Elon Musk zegt, dat geld voor zowel de goede als slechte berichten met betrekking tot Tesla. 

Geef uw reactie op dit artikel: