Home button banner - The Financial Hub (Leren Beleggen)

Crypto betaalkaarten | Welke is de beste in 2022?

Crypto analyse

Crypto betaalkaart - featured image

Dit artikel delen via

Artikel onderwerpen

Wat is een crypto betaalkaart?

In dit bonusartikel deze maand gaat het over crypto debit en credit cards. Met een crypto-betaalpas kan je crypto uitgeven op locaties waar normale pinpassen worden geaccepteerd. Elke keer dat je de crypto betaalkaart gebruikt, wordt er geld van je cryptowallet afgeschreven en omgezet naar de valuta waarin je handelt. Doordat nog maar weinig winkels crypto accepteren via de blockchain, bieden dit soort cryptobetaalpassen een mooie brug tussen de traditionele financiële industrie en de nieuwe cryptowereld. Vaak wordt er voor dit soort betaalpassen samengewerkt met bedrijven als Mastercard of Visa, die de betaalpas dan ook uitgeven.

De crypto betaalkaarten die we gaan vergelijken

Er zijn tientallen crypto debit- of creditcards te krijgen tegenwoordig, in dit artikel neem ik alle populairste crypto betaalkaarten mee. Daarnaast neem ik ook een aantal betaalkaarten mee van kleinere bedrijven, de kaarten die niet beschikbaar zijn in de Nederland laat ik buiten wegen. De volgende betaalkaarten neem ik mee in deze analyse:

 • Coinbase card
 • Nuri
 • Binance card
 • Nexo card
 • Monolith card
 • Plutus card
 • crypto.com card

Coinbase card

Met de coinbase-kaart kan je geld uitgeven van je crypto-saldi die beschikbaar zijn op coinbase. De coinbase kaart kan overal worden gebruikt waar VISA kaarten worden geaccepteerd. De crypto betaalkaart werkt offline, online en internationaal. Ook kan de crypto betaalkaart worden gebruikt voor geldautomaat opnames bij alle geldautomaten waar VISA wordt geaccepteerd.

De crypto betaalkaart is ook compatibel met contactloos betalen en Google Pay. Echter is de functie van Google Pay niet beschikbaar in Nederland. De crypto betaalkaart heeft geen ondersteuning voor Apple Pay.

Algemene kosten van de kaart zijn best goed, bij aanvraag van de kaart moet je eenmalig €4,95 betalen om de fysieke kaart te krijgen. Over de eerste €200 per maand aan automaat opnames betaal je geen kosten, daarna betaal je 1% van de transactiewaarde, internationaal wordt dit 2% na €200. Binnenlandse betalingen zijn gratis en Intra-EEA (European Economic Area) betalingen kosten 0,2% van de transactiewaarde. Internationale transacties kosten 3% van de transactiewaarde.

Met de Coinbase kaart kan je  betalen met BTC, ETH, LTC, BCH, BAT, REP, ZRX en XLM. Dagelijkse uitgavenlimiet is €10.000, het maandelijkse limiet ligt op €20.000. Geld storten op de kaart is gratis. Er zijn geen rewards of cashbacks te krijgen met de Coinbase kaart.

coinbase afbeelding

Nuri card

De Nuri debit card is een VISA kaart die je overal kan gebruiken waar VISA wordt geaccepteerd. Uniek aan Nuri is dat ze gekoppeld zijn aan een Duitse bank, je hebt dan ook toegang tot een Duitse IBAN. Ook brengt dit met zich mee dat de bank waar Nuri mee werkt, Solaris, de Euro storting beheerd waardoor deze zijn verzekerd tot €100.000.

De Nuri betaalkaart is één van de beste crypto betaalkaarten qua kosten. SEPA-betalingen en inkomsten zijn gratis, ditzelfde geld voor kaartbetaling in de Eurozone en SEPA-area. Uitgavenlimiet ligt op €3.000 per dag. Voor opnames bij een geldautomaat betaal je helemaal niks in het SEPA-gebied. Het kopen en verkopen van Crypto via Nuri kost je 1% van het transactievolume. Het ontvangen en versturen van crypto kost niks bij Nuri, buiten de kosten van de Blockchain die iedere gebruiker moet betalen.

De Nuri kaart is compatibel met contactloos betalen, maar helaas heeft de Nuri kaart geen mogelijkheid om te koppelen met Google en Apple pay op het moment.

Met de Nuri kaart kan je geen cashback of rewards ontvangen.

Nuri afbeelding

Binance card

Ook de Binance kaart is een VISA kaart die overal gebruikt kan worden waar VISA wordt geaccepteerd. De Binance betaalkaart is gekoppeld aan de Binance app. Vanuit de app kan je crypto overboeken van de exchange, trading of futures wallet naar je crypto betaalkaart wallet. Deze kan je dan vervolgens gebruiken om je crypto uit te geven.

De Binance kaart is compatibel met contactloos betalen, Google Pay en Samsung Pay, Apple pay is helaas nog niet compatibel.

De kosten van de Binance kaart zijn middelmatig. Voor iedere transactie betaal je 0,9% aan kosten. Verder zijn er geen kosten aan het storten van Euro’s of crypto. Ook zijn er geen kosten verbonden aan het opnemen van geld met de crypto betaalkaart. Wel zijn de limieten vrij laag, op aankopen heb je een dagelijkse limiet van €8.700 en op geldautomaten zit een dagelijkse limiet van €290.

Met de Binance card kan je cashback krijgen tot 8%, afhankelijk van de tier. Er zijn 7 tiers, om aan de tiers te voldoen moet je een bepaalde hoeveelheid BNB (De crypto van Binance) staken. Voor de laagste tier moet je 0 BNB Staken en voor de hoogste tier 600 BNB (~€180.000). De cashback op de gratis crypto betaalkaart is 0,1%. Als je 1 BNB aanhoudt (~€300) krijg je 2% cashback op je aankopen. 

Er een limiet aan de hoeveelheid cashback die je totaal kan ontvangen per maand. Om hieraan te komen moet je meer dan €5.000 aan in aanmerking komende uitgaven doen per maand.

Binance afbeelding

Nexo card

De Nexo kaart is een zeer unieke kaart, deze is namelijk als enigste een hybride model tussen een debit/credit card. Deze crypto betaalkaart is tevens ook als enigste op deze lijst niet een VISA kaart maar een Mastercard.

Het hybride debit/credit model van Nexo gaat als volgt in zijn werking. Je zorgt ervoor dat je crypto op je Nexo account hebt staan of hier crypto aankoopt. Als je dan crypto uitgeeft door bij een winkel te betalen wordt je crypto niet verkocht, je crypto wordt als onderpand gebruikt op een lening die je van Nexo krijgt, net als een soort creditcard. Deze kredietlijnen starten vanaf 0% rente, ook zijn er geen maandelijkse minimum terugbetalingen. Al deze kredietlijnen gaan via Nexo Instant Credit Lines, een kredietservice van Nexo.

De Nexo kaart is compatibel met contactloos betalen bij alle winkels waar Mastercard wordt geaccepteerd, tevens is de crypto betaalkaart ook compatibel met zowel Google en Apple pay.

Met de Nexo kaart kan je ook cashback verdienen. Als je in Bitcoin je cashback wilt ontvangen krijg je tot 0,5% cashback. Als je in NEXO (De crypto van Nexo zelf) ontvangt krijg je tot 2% cashback.

Er zijn geen transactiekosten of maandelijkse kosten. De kosten voor buitenlandse transacties zijn afhankelijk van de ‘Loyalty tier’ waar je inzit. Dit varieert van €3.000 tot €20.000. Als je over dit bedrag heengaat, betaal je 0,5% kosten. Geldopnames zijn van 1 tot 10 keer per maand gratis afhankelijk van je Loyalty tier, daarna is het €1.99 per opname

The Financial Hub - Crypto betaalkaarten | welke is de beste in 2022? (crypto betaalkaart,betaalkaarten,rewards)

Monolith card

De Monolith card is een VISA kaart die je overal kan gebruiken waar VISA wordt geaccepteerd. Ook de Monolith is een zeer unieke crypto betaalkaart, dit is namelijk een ‘non-custodial’ wallet, wat inhoudt dat jouw crypto in jouw wallet blijft staan, je hoeft het niet over te maken naar de exchange. Zoals het oude gezegde zegt: ‘Not your keys, not your crypto’, dit is bij de Monolith kaart niet van toepassing, je blijft zelf in beheer van je geld.

Verder is de Monolith qua kosten ook fantastisch. Geen maandelijkse kosten, transactiekosten en 2x per maand gratis geld opnemen. Wel betaal je een 1% top-up fee. Deze fee is een ‘Community Contribution’ en gaat naar de houders van de TKN-token. Houders van de TKN-token kunnen hun deel van de ‘Community Chest’ (schatkist) altijd opvragen, waarbij ze het bedrag krijgen uitgekeerd en de TKN-tokens worden geburned.  Dagelijkse limiet is €8.000 en het limiet op geldopnames ligt op €350 per dag.

De Monolith kaart is volledig gebaseerd op Ethereum, dit is ook hoe het volledig decentraal kan zijn. Geld storten op de crypto betaalkaart kan met Ethereum en alle ERC-20 tokens, je betaalt dan een 1% top-up fee. Als je de crypto betaalkaart opwaardeert door DAI of TKN te gebruiken betaal je geen kosten voor het opwaarderen. Je kan de crypto betaalkaart ook opwaarderen door met je huidige VISA of Mastercard in de Monolith App Ethereum of DAI te kopen.

Met de Monolith kaart kan je geen rewards of perks verdienen. De crypto betaalkaart heeft standaard geen support voor Google Pay of Apple Pay, wel kan je de crypto betaalkaart koppelen aan Curve of Revolut om deze functionaliteit te krijgen.

monolith afbeeldin

Plutus card

Ook de Plutus kaart is een VISA kaart die je overal kan gebruiken waar VISA wordt geaccepteerd. Deze kaart is, net als de Monolith kaart, een zeer unieke crypto betaalkaart doordat deze volledig decentraal is (non-custodial) en gebaseerd is op Ethereum. Net als bij de Monolith kaart betekent dit dat je je eigen crypto in je eigen wallet houdt.

Als het gaat om kosten is Plutus prima. Stortingen zijn gratis voor alle ‘tiers’ die ze aanbieden. Verder betaal je 0% Trading fee als je een betaald abonnement hebt, anders betaal je 1% om je Euro’s, Ethereum of PLU-tokens om te zetten. Alle transacties in Euro’s zijn gratis, transacties die worden gemaakt in vreemde valuta kosten 1,5%. Geld opnemen kost €1,35 + 1% transactiekosten. Het dagelijks limiet van de crypto betaalkaart ligt op €2.500 voor de laagste tier, wat stijgt naar €7.500 voor de hoogste tier. Ook kan je dagelijks maximaal €300 opnemen.

Als het gaat om rewards heeft Plutus erg goede cashback en perks. Alle abonnementen geven je 3% cashback op al je uitgaven. Daar bovenop kan je nog ‘perks’ krijgen, 1 perk voor het gratis abonnement en 3 perks voor het duurste abonnement. Deze perks zijn dingen als gratis Netflix, Spotify, Disney+, Prime, Apple One, maar ook €10 cashback per maand bij retailers als Curve, Shell, Lidl of Aldi. Als je met deze kaart dus je boodschappen doet bij Lidl of Aldi krijg je standaard €10 per maand terug in PLU-tokens. 

Als laatste krijg je ook nog extra cashback als je PLU-tokens staked, dit is volledig optioneel. Als je 250 PLU staked krijg je 4% cashback in totaal en 4 perks, dit loopt op tot de ‘G.O.A.T’ tier waarbij je 8% cashback en 8 perks krijgt.

De Plutus kaart ondersteunt contactloos betalen, voor Google Pay of Apple pay moet je de kaart koppelen aan Revolut of Curve.

Plutus afbeelding

Crypto.com card

Met de Crypto.com kaart kan je je Euro of crypto balans van je Crypto.com account uitgeven. Ook de Crypto.com kaart is een VISA kaart en wordt dus overal geaccepteerd waar VISA beschikbaar is. Dit geld ook voor geldautomaten.

De Crypto.com betaalkaart kan wel contactloos betalen, helaas is Google Pay en Apple Pay nog niet beschikbaar in de EEA. Er is wel een omweg als je naast de Crypto.com betaalkaart ook een Curve kaart aanvraagt en deze aan elkaar koppelt.

De Crypto.com betaalkaart is verdeeld in 5 ‘tiers’ waarin je op de hoogste tier 5% cashback krijgt. Om dit te krijgen moet je echter €350.000 aan CRO (De crypto van Crypto.com) staken om deze tier te ontgrendelen. Afnemend in staking vereisten heb je de 3% cashback tier waarvoor je €35.000 moet staken, 2% cashback kaart waarvoor je €3.500 moet staken, 1% cashback kaart waarvoor je €350 moet staken en de 0% cashback kaart waarvoor je niks hoeft te staken. 

Naast de cashback tot 5% krijg je op de 4 hoogste tiers gratis Spotify, voor tier 2 en 3 geld dit voor de eerste 6 maanden, voor de 2 hoogste tiers voor altijd. Op de 3 hoogste tiers krijg je ook gratis Netflix, waarbij de 2 hoogste tiers dit voor altijd krijgen. Voor de uitgebreide gratis abonnementen die Crypto.com aanbiedt kan je op de website van Crypto.com kijken, zie hier. Helaas zit er wel een limiet aan de hoeveelheid cashback die je kan krijgen voor de tier 2 en 3 kaart, deze liggen op $25 en $50 respectievelijk per maand. Wat betekent dat je maandelijks op $2.500 cashback kan krijgen met die 2 kaarten.

Uniek aan de crypto.com betaalkaart is het feit dat deze metaal is voor alle tiers behalve de gratis tier. De kosten van de crypto.com kaart zijn middelmatig, storten kost 1% wat bij veel concurrenten gratis is. Aanvraag van de crypto betaalkaart kost eenmalig €4.99. Geldautomaat opnamekosten zijn 2% boven het vrijgestelde maandelijkse bedrag, wat afhankelijk is van de tier waar je voor gaat, deze vrijstelling gaat van €200 naar €1.000 per maand. Het opnamelimiet ligt op €2.000 per dag, €10.000 per maand en €75.000 per jaar, dit is onafhankelijk van de tier die je neemt. Stortingslimiet ligt op €25.000 per dag. 

De laatste belangrijke kostenpost ligt in de inactiviteit, als je de crypto betaalkaart voor 12 maanden niet gebruikt gaat je dat €5 per maand kosten.

Als laatste is belangrijk om te weten dat op de cashback die je krijgt een enorme lijst aan uitzonderingen ligt. Het kan dus zomaar zijn dat een deel van je uitgeven niet mee kunnen doen in de cashback.

The Financial Hub - Crypto betaalkaarten | welke is de beste in 2022? (crypto betaalkaart,betaalkaarten,rewards)

Welke crypto betaalkaart is nou het beste?

Nu we alle kaarten los hebben behandeld zal ik nu enkele ‘Awards’ geven aan de kaarten die het beste zijn in 1 bepaald ding of voor een bepaalde persoon.

Beste kaart voor de meest mensen

The Financial Hub - Crypto betaalkaarten | welke is de beste in 2022? (crypto betaalkaart,betaalkaarten,rewards)

Voordelen:

 • Coinbase heeft nog nooit veiligheidsproblemen gehad waarbij klanten geld hebben verloren
 • Support voor alle grote crypto’s
 • Verbind direct en makkelijk met je Coinbase account
 • Kan vrijwel overal ter wereld worden gebruikt

Nadelen:

 • Kosten voor het omzetten van crypto naar Euro’s is redelijk hoog
 • Geen support voor Google pay
 • Geen perks of cashback rewards

Beste kaart voor rewards

Plutus logo

Voordelen:

 • Non-custodial wallet, je beheert zelf je crypto
 • Minimaal 3% cashback op alle uitgaven
 • Extra perks beschikbaar afhankelijk van abonnement
 • Zeer solide mobiele app waarop je crypto naar de kaart kan overmaken
 • Gratis handelen als je een abonnement hebt
 • Kosten zijn zeer transparant weergegeven
 • Gekoppeld aan een IBAN-nummer

Nadelen:

 • Geen Bitcoin support
 • 1% trading fee voor het gratis abonnement
 • Geen ondersteuning voor Apple en Google Pay
 • Cashback en rewards worden gegeven in PLU tokens

Beste kaart voor Ethereum gebruikers

The Financial Hub - Crypto betaalkaarten | welke is de beste in 2022? (crypto betaalkaart,betaalkaarten,rewards)

Voordelen:

 • Non-custodial wallet, je beheert zelf je crypto
 • Eigen TKN token is beschikbaar maar nergens verplicht voor nodig
 • Kosten zijn zeer transparant weergegeven
 • Tokens verhandelbaar via de DEX zonder extra kosten
 • Kosten kunnen €0 zijn als je slim om de kostenposten werkt

Nadelen:

 • Geen Bitcoin support
 • Opwaarderen van de kaart in tokens anders dan TKN of DAI kost 1%
 • Geen rewards of perks

Meest unieke kaart

nexo logo

Voordelen:

 • Zeer uitgebreide app waarop je vrijwel alles kan beheren
 • Prima cashback in Bitcoin of NEXO
 • Virtuele kaarten kunnen worden aangemaakt voor online shoppen
 • Geeft de mogelijkheid om je crypto uit te geven zonder te hoeven verkopen
 • Is bijna een creditcard, maar zonder rente in veel gevallen
 • Lage kosten

Nadelen:

 • Geen visa kaart
 • Om je ‘Loyalty Tier’ omhoog te krijgen moet je de NEXO-token vasthouden in je Nexo wallet.
 • Ongewenste rente kan optreden als je niet goed oplet met terugbetalen

Beste kaart voor lage kosten

The Financial Hub - Crypto betaalkaarten | welke is de beste in 2022? (crypto betaalkaart,betaalkaarten,rewards)

Voordelen:

 • Geen kosten op vrijwel alle transacties
 • Geen kosten op opnames bij geldautomaten
 • €25 bonus bij het aanmelden
 • Kaart zit gekoppeld aan een Duits IBAN-nummer

Nadelen:

 • 1% transactiekosten op het kopen of verkopen van crypto
 • Geen integratie met Google Pay of Apple Pay
 • Geen cashback of rewards

Welke crypto betaalkaart kan jij het beste kiezen?

De keuze voor betaalkaart die voor jou geschikt is hangt af van een heleboel persoonlijke dingen, zoals hoeveel je uitgeeft, of je in crypto wilt investeren, hoeveel kosten je maximaal accepteerd, hecht je waarde aan IBAN rewards of cashback en nog vele andere.

Alle betaalkaarten die zijn behandeld in dit artikel zijn prima keuzes. De beste keuzes zijn direct hierboven te vinden per soort gebruiker.