Waarom Bitcoin ook in Nederland belangrijk is

Is Bitcoin belangrijk voor Nederlanders?

Crypto analyse

Dit artikel delen via

Introductie

Waarom is Bitcoin belangrijk voor de digitale helden, maar ook voor de Nederlander? Bitcoin biedt services aan voor mensen die hier geen toegang tot hebben. Vaak is dit enkel handig voor mensen die geen toegang hebben tot het huidige banksysteem, echter biedt Bitcoin ook relevante oplossingen voor Nederlanders. Deze worden in dit artikel behandeld.

Bitcoin belangrijk om deze redenen

Inflatie

Allereerst het simpelste cliché, het beschermen tegen inflatie. In twee jaar tijd is de balans van de ECB grofweg verdubbeld. Meer geld plus evenveel goederen resulteert in duurdere goederen. Sparen in dit soort geld, de Euro, werkt hierdoor alleen voor de korte termijn. Het vergroten van de balans door de ECB, het aankopen van activa, is bekend als quantitative easing (QE). QE is een vorm van monetair beleid waarin een centrale bank een bepaalde hoeveelheid staatsobligaties of andere financiele activa (Obligaties of aandelen) opkoopt om geld de economie in te injecteren. QE vindt meestal plaats als inflatie laag of negatief is, en wanneer normaal monetair beleid ineffectief is geworden. Gevolgen van QE kunnen zijn hogere inflatie dan gedacht, kunstmatig lage rente op staatsobligaties wat negatief is voor pensioenen en spaarders, hogere inkomen- en vermogensongelijkheid en schommelingen in forex markten.

The Financial Hub - Waarom Bitcoin ook in Nederland belangrijk is (Bitcoin belangrijk)

Naast monetaire inflatie zien we ook inflatie in consumentenprijzen, de CPI. De CPI wordt in Nederland berekend door het CBS en kwam uit op 9,72% in maart 2022. CPI inflatie in de Verenigde Staten kwam uit op 8,58% in mei van 2022. Deze inflatie is de hoogste inflatie sinds 1980 in de Verenigde Staten en 1975 in Nederland! Ook in de Tweede Kamer wordt dit probleem, eindelijk, erkend. Echter wordt de kernoorzaak nog niet genoemd: het monetair beleid.

Met 5% inflatie en ~0% rente moet je harder werken voor dezelfde doelen, de FIAT loopband.

In de CPI worden enkel ‘alledaagse uitgaven’ meegenomen, de goederen, diensten en effecten die je dus écht wilt hebben worden dus niet meegenomen. Het is dus niet zo gek dat mensen uit de Euro wegvluchten, het verliest te snel zijn waarde. Dit geld echter alleen voor de mensen die het zich kunnen veroorloven om geld weg te zetten buiten de Euro, mensen die vastzitten aan een laag inkomen kunnen geen geld opzij zetten om zich te beschermen tegen een dalende Euro. Dit draagt bij aan de vermogensongelijkheid in een land.

De Euro heeft een groot probleem, er is een gebrek aan ingebouwde schaarste. De Euro is té makkelijk te maken. Beloften van politici (of crises) zijn genoeg om een grotere staatsschuld aan te gaan. Vroeger was het paradigma: “Geld lenen kost geld”, nu lijkt het meer op: “Let op, sparen kost geld!”. 1971 was hierin het keerpunt. Geld ging voorgoed van het schaarse goudstandaard af. Al wil je hierover meer leren kan je het boek ‘Keerpunt 1971’ lezen van Edin Mujagic.

Bitcoin is schaars, niemand kan het bijmaken buiten de consensusregel om. Er zijn maximaal maar 21 miljoen coins in omloop, er komen er 6,25 bij iedere tien minuten. Deze ‘monetaire expansie’ halveert elke 4 jaar. Als miner moet je keihard ‘werken’ (PoW) om deze Bitcoin te krijgen. Al deze monetaire eigenschappen maken Bitcoin een betere opslag van waarde en daardoor ook munteenheid.

Alternatief voor banken

Naast een valuta is Bitcoin ook een decentraal betaalsysteem. Het is open source, digitaal, mondiaal gedistribueerd en decentraal. Met de komst van het Bitcoin Lightning Network kun je nagenoeg instant en gratis Satoshi’s versturen naar iedereen ter wereld.

Het geld van de toekomst kan van vele partijen zijn, dit zijn de opties:

  • Centrale Banken? Dan krijgen we een Central Bank Digital Currency (CBDC)
  • Commerciële bedrijven? Dan krijgen we bijvoorbeeld de Diem van Meta.
  • De burger? Dan krijgen we Bitcoin

Bovenop Bitcoin kan ook nog gebouwd worden, het is programmeerbaar. De mogelijkheden met Lightning Network zijn praktisch oneindig.

Bitcoin biedt de oplossing voor alle monetaire problemen die we mogelijk zien. Gaat een bank failliet? Dan is er geen bail-out nodig. Bang voor financiële censuur door bedrijven als Meta? Onnodig. Hou je niet van Europese inmenging en centralisatie wat betreft één betaalnetwerk?

Het alternatief is klaar voor adoptie, Bitcoin in combinatie met Lightning Network. Je kunt gratis een wallet downloaden, je bent niet afhankelijk van één bank en één app. Bitcoin is relevant voor Nederlanders die graag weer zelf de baas willen zijn over hun geld.

Privacy

Ten derde geeft Bitcoin het individu een mensenrecht terug, het recht op privacy. Al heb je privacy hoog in het vaandel staan kun je zelf jouw ‘level’ bepalen. Creditcard, MasterCard, Visa of soortgelijke bedrijven zitten bovenop betaaldata. Alles ligt onder de loep. Het eenmaal weggeven van je privacy is het voor altijd weggeven. Ook als je niet te verbergen hebt, is dit enorm eng. Een CBDC geeft overheden de macht om alle transacties van een individu te zien. Het zorgt voor geen privacy, geen vrijheid, complete en absolute controle over wat jij doet met je geld.

Ja, de Bitcoin blockchain is transparant en door iedereen in te zien en te analyseren. Maar je kunt zelf tools gebruiken. Lightning is als TOR-achtig netwerk slecht traceerbaar. Ook kun je CoinJoins, Payjoin of Coinswaps doen, dit zijn allemaal manieren om gebruikers privacy te geven op een publieke ledger. Ook heeft Bitcoin met de Taproot upgrade een privacy laag gekregen. Naast huidige privacy initiatieven zijn er ook diverse voorstellen voor privacy upgrades op de Bitcoin blockchain.

Efficiëntie

Ten vierde is Bitcoin efficiënter. Niet alleen voor mensen in El Salvador, maar ook in Nederland. Merchant fees kunnen oplopen tot 3% per transacite. Met Lightning Network kan dit bijna gratis. In Nederland hebben we het al aardig op orde me Tikkies en betaalverzoekjes, maar ook deze kunnen nog worden verbeterd. In het buitenland is dit echter wel anders, vooral het versturen van geld naar het buitenland is nog steeds lastig.

Ook maakt Bitcoin de value-4-value (v4v) economie mogelijk. Het maakt de wereld van digitale creativiteit efficiënt. Bedrijven als Spotify, AirBnB, Uber of YouTube vangen allemaal als tussenpersoon groot geld. Dit kan efficiënter met een Lightning applicatie. Een voorbeeld van een applicatie als dit is Spinhx Chat, een decentraal chat en social media programma wat draait op Bitcoin Lightning Network.

Conclusie

Er zijn nog veel meer redenen te noemen waarom Bitcoin belangrijk is. Bijvoorbeeld zelfbeschikking van geld, de kracht van antifragiele open source systemen, het hebben van een alternatief en nog velen anderen. Maar ook als belangrijkste, het veranderen van de tijdsvoorkeur van de hele samenleving.

Bitcoin in combinatie met Lightning Network biedt dus vele mogelijkheden van verbetering, ook voor Nederlanders. Al wil je de ontwikkelingen op het Lightning Network bijhouden en écht begrijpen hoe het werkt kan je je aanmelden voor de tweewekelijkse Lightning nieuwsbrief.

Eén gedachte over “Waarom Bitcoin ook in Nederland belangrijk is

Geef uw reactie op dit artikel: