Type aandelen | De basis 9 kenmerken

Verschillende Type Aandelen

Informatie over aandelen

Dit artikel delen via

Introductie over de type aandelen

Wanneer de meeste mensen aan aandelen denken, denken ze meestal aan beursgenoteerde aandelen die op de beurs worden verhandeld. Het is echter belangrijk voor beleggers om de verschillende, beschikbare type aandelen te kunnen herkennen, hun unieke kenmerken te begrijpen en te kunnen bepalen wanneer ze een geschikte belegging kunnen zijn. Hieronder schetsen we de verschillende type aandelen.

Belangrijkste punten van artikel:

  • Inzicht in verschillende aandelencategorieën (type aandelen) kan beleggers helpen beter geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen en het portefeuillerisico te verminderen.
  • Preferente aandelen geven houders regelmatige dividendbetalingen voordat dividenden worden uitgegeven aan gewone aandeelhouders, maar bieden geen stemrecht.
  • Inkomensaandelen zorgen voor regelmatige inkomsten door de winst van een bedrijf, of overtollige contanten uit te keren via dividenden die hoger zijn dan het marktgemiddelde.
  • Blue-chip-aandelen zijn het type aandelen van gevestigde bedrijven met een grote marktkapitalisatie.
  • ESG-aandelen leggen de nadruk op milieubescherming, sociale rechtvaardigheid en ethische managementpraktijken.

“Common” en “ Preferred” aandelen

Common aandelen, ook wel “ordinary shares” genoemd, vertegenwoordigen een gedeeltelijk eigendom van een bedrijf. Deze type aandelen geeft beleggers recht op gegenereerde winsten, meestal uitbetaald in dividenden. “Common” aandeelhouders kiezen de raad van bestuur van een bedrijf en stemmen over het bedrijfsbeleid. Houders van deze type aandelen hebben rechten op de activa van een bedrijf in geval van liquidatie, maar alleen nadat aandeelhouders van preferente aandelen en andere schuldhouders zijn betaald. Oprichters en werknemers van het bedrijf ontvangen doorgaans gewone aandelen. Aan de andere kant geven preferente aandelen de houder recht op regelmatige dividendbetalingen voordat dividenden worden uitgegeven aan gewone aandeelhouders. 

Zoals hierboven vermeld, worden preferente aandeelhouders ook als eerste terugbetaald als het bedrijf wordt ontbonden of failliet gaat. Preferente aandeelhouders hebben geen stemrecht en zijn geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbaar passief inkomen.

Als het bedrijf ondergewaardeerd blijkt te zijn, door een lage P/E ratio bijvoorbeeld, kun je besluiten een positie in te nemen en als het bedrijf overgewaardeerd blijkt te zijn, kun je besluiten uit te stappen en je positie te sluiten.  

Je kunt ook, zoals eerder benoemd, middels een DCF model je verwachte rendement bepalen. Dit is ook wel bekend als de IRR, Internal Rate of Return. Deze discount rate zet alle toekomstige cashflows gelijk aan nul.

Als de prijs van een aandeel stijgt, daalt je verwachte toekomstige return. Dit is een logisch verband terug te leiden naar de IRR. Je kunt voor jezelf een zogenaamde “hurdle rate” bepalen. Dit is de minimale verwachte return die jij wilt hebben alvorens je een positie inneemt. Deze kun je op van alles zetten, maar hou er rekening mee dat je realistisch moet blijven (anders zal je geen enkele interessante investering tegenkomen) en dat je het niet te laag moet zetten (anders is een ETF wellicht een betere keuze).

Hoe je dit kunt gebruiken bij het bepalen van je instapmoment is nu wel duidelijk, maar hoe gebruik je dit voor uitstapmomenten? Als de prijs van een aandeel stijgt, daalt je verwachte return dus. Zodra de koers dermate stijgt dat de verwachte return significant onder je ‘hurdle rate’ komt, kun je besluiten om uit te stappen.


Type aandelen - Common & Preferred aandelen
Type aandelen – Common & Preferred aandelen

Groeiaandelen versus waarde aandelen

Zoals hun naam al doet vermoeden verwijzen groeiaandelen naar het type aandelen die naar verwachting sneller zullen groeien in vergelijking met de bredere markt. Over het algemeen presteren groeiaandelen doorgaans beter in tijden van economische expansie en wanneer de rente laag is. Zo hebben Tech-aandelen de afgelopen jaren aanzienlijk beter gepresteerd, aangedreven door een robuuste economie en toegang tot goedkope financiering. Beleggers kunnen groeiaandelen volgen door bijvoorbeeld de SPDR Portfolio S&P 500 Growth ETF (SPYG) te volgen. 

Anderzijds worden waarde aandelen verhandeld met een korting op de markt vergeleken met wat het bedrijf presteert. Waarde aandelen zoals financiële, gezondheids- en energiebedrijven, presteren doorgaans beter tijdens perioden van economisch herstel, omdat ze doorgaans betrouwbare inkomstenstromen genereren. Beleggers kunnen waarde aandelen volgen door bijvoorbeeld de SPDR Portfolio S&P 500 Value ETF (SPYV) aan hun volglijst toe te voegen.

Wil je meer lezen over het verschil tussen de type aandelen: groei- en waarde aandelen? Bekijk dan ons artikel:  

Groei vs Waarde aandelen


Type aandelen - Groei vs Waarde
Type aandelen – Groei vs Waarde

Inkomensaandelen/Dividendaandelen

Inkomensaandelen of dividend aandelen zijn type aandelen die regelmatige inkomsten opleveren door de winst van een bedrijf, of overtollig cash uit te keren via dividenden die hoger zijn dan het marktgemiddelde. Denk aan nutsbedrijven, deze hebben doorgaans een lagere volatiliteit en minder kapitaalgroei dan groeiaandelen, waardoor ze geschikt zijn voor risicomijdende beleggers die op zoek zijn naar een passieve inkomstenstroom. Beleggers hebben toegang tot inkomensaandelen via bijvoorbeeld de Amplify High Income ETF (YYY).

Blue-Chip-aandelen

Blue-chip-aandelen zijn het gevestigde bedrijven met een grote marktkapitalisatie. Ze hebben een lange succesvolle staat van dienst in het genereren van betrouwbare inkomsten en leiden binnen hun branche of sector. Verschillende voorbeelden van blue-chip-aandelen zijn computergigant Microsoft Corporation (MSFT), fastfoodleider McDonald’s Corporation (MCD) en energiebedrijf Exxon Mobil Corporation (XOM). In Nederland vallen bedrijven als Shell (RDSA, TFH analyse) en Akzo Nobel (AKZOY) hieronder.


Type aandelen - Blue chip stocks
Type aandelen – Blue chip stocks

Cyclische en niet-cyclische aandelen

Cyclische aandelen worden rechtstreeks beïnvloed door de prestaties van de economie en volgen doorgaans economische cycli van groei, afvlakking, recessie en herstel. Ze vertonen gewoonlijk meer volatiliteit en presteren beter dan andere type aandelen in tijden van economische groei, wanneer consumenten meer te besteden hebben. Voorbeelden van cyclische aandelen zijn iPhone-maker Apple Inc. (AAPL) en sportartikelengigant Nike, Inc. (NKE). Beleggers kunnen cyclische aandelen aan hun portefeuilles toevoegen door bijvoorbeeld de Vanguard Consumer Discretionary ETF (VCR) te kopen.

Aan de andere kant zijn niet-cyclische aandelen actief in “recessiebestendige” sectoren die over het algemeen redelijk goed presteren, ongeacht de economie. Niet-cyclische aandelen presteren doorgaans beter dan cyclische aandelen in tijden van economische vertraging of recessie, aangezien de vraag naar kernproducten en diensten relatief constant blijft. De Vanguard Consumer Staples ETF (VDC) biedt blootstelling aan defensieve aandelen met grote marktkapitalisatie, zoals de personal care-gigant The Procter & Gamble Company (PG), evenals de drankenproducenten PepsiCo, Inc. (PEP) en The Coca-Cola Company (KO).

Defensieve Aandelen

Defensieve aandelen bieden over het algemeen consistente rendementen in de meeste economische omstandigheden en beursomgevingen. Deze bedrijven verkopen doorgaans essentiële producten en diensten, zoals basisconsumptiegoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven. Defensieve aandelen kunnen een portefeuille helpen beschermen tegen forse verliezen tijdens een uitverkoop of een bearmarkt. Een defensief aandeel kan ook een waarde, inkomens, niet-cyclisch of blue-chip aandeel zijn. Telecommunicatiegigant AT&T Inc. (T) en multinationale gezondheidszorg Cardinal Health, Inc. (CAH) behoren tot de defensieve aandelen die zijn opgenomen in de kernposities van de Invesco Defensive Equity ETF (DEF).

IPO-Aandelen

Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, geeft het aandelen uit via een beursintroductie (IPO). IPO-aandelen worden doorgaans met korting toegewezen vóór de aandelenlijsten van het bedrijf op de beurs. Het kan ook een onvoorwaardelijk schema hebben om te voorkomen dat beleggers al hun aandelen verkopen wanneer de aandelen beginnen te handelen. Marktcommentatoren gebruiken ook de term “IPO-aandelen” wanneer ze verwijzen naar recent genoteerde aandelen. Beleggers kunnen via de Nasdaq-website controleren op aanstaande IPO’s.

Penny Stocks

Een penny stock is een aandeel met een waarde van minder dan $5 en wordt als zeer speculatief beschouwd. Hoewel sommige penny-aandelen op grote beurzen worden verhandeld, handelen veel aandelen via de OTCQB een middle-tier over the-counter (OTC)-markt voor Amerikaanse aandelen die wordt beheerd door OTC Markets Group. Beleggers moeten overwegen om limietorders te gebruiken bij het plaatsen van koop- en verkooporders in penny stocks, omdat ze vaak een grote spreiding hebben tussen de bied en laatprijs.

Penny aandelen kregen een prominente plek in de “popular culture” na de release van The Wolf of Wall Street, een film over een voormalige effectenmakelaar die een penny stock zwendel uitvoerde. Beleggers die willen beleggen in penny stocks kunnen kijken naar de iShares Micro-Cap ETF (IWC).

ESG-aandelen

Aandelen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG) leggen de nadruk op milieubescherming, sociale rechtvaardigheid en ethische managementpraktijken. Een ESG-aandeel kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn dat ermee instemt zijn koolstofemissies sneller te verminderen dan de nationale en industriële doelstellingen of een bedrijf dat apparatuur produceert voor infrastructuur voor hernieuwbare energie.

ESG-aandelen zijn de afgelopen jaren populair geworden bij millennials – een sociaal bewuste generatie die eerder geneigd is te investeren in dingen die zij geloven en ondersteunen. Beleggers hebben toegang tot ESG-aandelen door de Vanguard ESG U.S. Stock ETF (ESGV) aan hun portefeuille toe te voegen. Daarbij zou ik wel willen zeggen dat het uitsluitend in ESG-aandelen “kunnen” beleggen een luxe probleem is wat niet voor beginnende beleggers is weggelegd.


Type aandelen - ESG stocks
Type aandelen – ESG stocks

Conclusie

Met ons overzicht over de verschillende type aandelen, heb je nu meer kijk je gekregen op de beleggingswereld. Je kunt nu aan de hand van jou strategie bepalen wat voor type aandelen het best aansluiten op de manier hoe jij rendement wilt behalen. Mocht je nou per type aandeel willen sparren met een community van meer dan 10.000 leden, kijk dan eens in onze Discord.

Geef uw reactie op dit artikel: