Home button banner - The Financial Hub (Leren Beleggen)

Terra-Luna Analyse (Crypto)

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

Dit artikel delen via

Introductie

Terra is recent veel in het nieuws geweest vanwege hun problemen met de SEC, hun goede yield op stablecoins en diverse applicaties die op de Terra blockchains leven. Voor deze analyse van dit toch wel complexe project zal ik kijken naar alle belangrijkste aspecten van het project.

Voordat we beginnen met kijken naar wat Terra is moeten we eerst snappen wat een stablecoin is. Een stablecoin is een crypto die is gemaakt om een (relatief) stabiele prijs te bewaren. Vaak zijn stablecoins vastgezet aan de koers van een commodity of een munteenheid. Stablecoins komen aan hun prijsstabiliteit op twee manieren:

  • Zekerheidsstelling: iedere unit van een stablecoin wordt ‘gebacked’ door een andere commodity, munteenheid of ander actief
  • Algoritmisch: een algoritme balanceert de stablecoin om de prijs zo stabiel mogelijk te houden

Stablecoins die worden zekergesteld door USD zijn de populairste stablecoins, zij hebben meer dan 90% van de stablecoinmarkt in handen. De overige stablecoins zijn voornamelijk goud stablecoins en stablecoins van diverse andere munteenheden zoals de Euro, Yen of Pond.

Je denkt hier een tijd over na en realiseert je dat er nog een vraag is waar je mee zit: Wanneer kan ik het beste uitstappen als ik eenmaal een positie heb?


Industrie disruptie

Het gebruik van een stablecoin heeft diverse voordelen ten opzichte van het traditionele financiële systeem. Als eerste is het makkelijker om naar iedereen in de wereld stablecoin te sturen dan via het banknetwerk. Daarnaast zorgen stablecoins er ook voor dat crypto in zijn geheel toegankelijker wordt, het trekt mensen aan naar het crypto-ecosysteem door bijvoorbeeld de hoge yield die kan worden verkregen door het uitlenen van stablecoins.

Ook zijn stablecoins erg handig om in en uit diverse crypto posities te stappen zonder terug te hoeven swappen via een traditionele exchange naar een traditionele valuta. Daar bovenop komt ook nog dat het vele malen makkelijker is om transacties uit te voeren over landsgrenzen heen met crypto en stablecoins dan dat het is met banksysteem of payment providers zoals Paypal of Western Union.

Als laatste hebben stablecoins nog een aantal voordelen. Het geeft je een simpele hedge tegen een volatiele crypto markt zonder dat je hoeft terug te gaan naar fiat. Je hebt blootstelling aan een asset zonder dat je het daadwerkelijk hoeft vast te houden.

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

https://101blockchains.com/

Om het te visualiseren zullen wij het vandaag hebben over algoritmic stablecoins, de andere soorten stablecoins zullen ook worden genoemd maar krijgen niet de focus in dit artikel.

Achtergrond

De CEO en founder van Terraform Labs is Do Kwon, hij begon met Terra om een blockchain technologie te ontwerpen dat een efficiënter betaalplatform zou kunnen vormen. Do Kwon heeft een diploma in computer science aan de Stanford University. Terraform Labs heeft een geschatte $57 miljoen opgehaald aan seed en venture capital investeerders om het Terra ecosysteem verder uit te bouwen. Het venture capital geld komt van diverse crypto-investeringsfondsen zoals Pantera Capital, Galaxy Digital LP, Polychain Capital, Arrington XRP, Binance en Coinbase Ventures.

Ranking

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

https://coinmarketcap.com/

Op het moment van schrijven is Terra de achtste crypto kijkend naar marktwaarde. De stablecoin die ze maken, TerraUSD (UST), staat op plek nummer 10. Hiermee is TerraUSD ook de derde grootste stablecoin achter Tether (USDT) en USD Coin (USDC), TerraUSD is echter wel de grootste algoritmische stablecoin.

Ondanks de enorme prijsrally van Terra in 2021 houdt het zich enorm sterk in de dalende markt van nu. Diverse crypto’s hebben vanaf begin 2022 een enorme waardedaling gezien van boven de 50%. Ook de grote namen zoals Solana en Cardano hebben het zwaar te voortduren met een waardedaling van 51% en 40% respectievelijk. Terra echter houdt zich sterk, het is het minst gedaald van de top 10 als je stablecoins niet meetelt, het heeft zelfs minder waarde verloren dan Bitcoin en Ethereum.

Wat doet het

Terra LUNA vervangt het huidige, zeer complexe, betalingssysteem van credit card netwerken, banken, debit cards en betalingsproviders met een enkele blockchain-laag. Het vervangt old-school betalingsmogelijkheden met een nieuw, efficiënt en effectief platform. Terra biedt betaalkanalen voor zowel bedrijven als consumenten om de overvloed aan industrie aan macht te brengen die op efficiëntie en schaal zal worden gebouwd. Terra is in principe een geautomatiseerde en gedecentraliseerde bank die zichzelf stabiliseert. Over de voordelen van decentralisatie zal in de toekomst nog een artikel verschijnen.

Naast het zijn van een betalingsplatform biedt de Terra blockchain ook diverse dApps aan. Dit zijn applicaties die zijn gebouwd bovenop de Terra blockchain. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Anchor, wat hoge rente spaarrekeningen aanbied
  • Lido, wat staking faciliteiten naar de blockchain brengt
  • Astroport, de grootste DEX (Decentralized Exchange) op Terra
  • Mirror, wat synthetische assets aanbied, hier komen we later nog op terug

LUNA PGO technologie

LUNA PGO technologie is iets wat ik zelf heb bedacht, PGO staat voor ‘prijs gaat omhoog’ en geeft een enkele zin weer wat het LUNA protocol probeert te doen. Heel simpel gezegd zorgt een toenemende vraag naar UST, de stablecoin, voor toenemende ‘burn’ van LUNA. Burning is een term die wordt gebruikt om te beschrijven dat het aanbod van een bepaalde crypto daalt, in het geval van Terra moet de LUNA supply dalen om UST te kunnen creëren (minten). Het burnen van LUNA heeft tot gevolg dat het aanbod van de coin afneemt, wat weer tot gevolg heeft dat de LUNA prijs zal stijgen. Het proces staat hieronder schematisch weergeven.

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

Het is in essentie simpel vraag en aanbod. De vraag naar de UST stablecoin neemt toe doordat het steeds meer gebruikt wordt als écht decentraal alternatief voor USDC en UST maar ook als betaalmogelijkheid ter vervangen van bank- en creditcard systemen. Deze toenemende UST vraag kan enkel worden opgevangen door LUNA te burnen, wat de prijs doet stijgen. De LUNA prijs is dus een functie van de vraag naar UST. De vraag naar UST komt uit DeFi applicaties en toepassingen. Het valt dus allemaal samen onder DeFi adoptie, als DeFi blijft stijgen in populariteit en functie zal de prijs van LUNA alleen maar toenemen als gevolg.

 

Om UST te kunnen minten (creëren) moet dezelfde hoeveelheid, USD equivalent, worden geburned in LUNA. De formule luid dan ook:

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

Hierin is de kwantiteit de hoeveelheid UST die gemint wordt en LUNA Prijs de huidige prijs van LUNA, dan krijg je hoeveel LUNA er geburned zal worden. Er wordt dus altijd een gelijke dollar hoeveelheid UST gemint als dat er LUNA wordt geburned. Een voorbeeldberekening hiervan is:

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

In dit voorbeeld wil je 100 UST minten, een bedrag van $100 USD. Op de hypothetische huidige prijs van LUNA op $85 moet je hiervoor dus 1,18 LUNA burnen om 100 UST te krijgen. Dit is wat er wordt bedoeld met een algoritmische stablecoin, UST wordt ingewisseld voor LUNA en omgedraaid geld hetzelfde.

Anchor protocol

Het Anchor protocol is hiervoor al heel kort behandeld, dit protocol vormt namelijk een belangrijke link in het Terra ecosysteem. Anchor Protocol (ANC) is een spaar-, uitleen- en leenplatform gebouwd op de Terra Blockchain. Het biedt lucratieve mogelijkheden voor passief inkomen voor deposanten en biedt leners gemakkelijke toegang tot door onderpand gedekte stablecoin-leningen.

De werking van het Ankerprotocol is afhankelijk van drie hoofdcomponenten: bAssets, een geldmarkt en liquidatie van leningen. bAssets worden hieronder uitgelegd. Op het moment krijg je op UST in het Anchor Protocol 17,98% rente.

 

bAssets

Om bAssets te begrijpen, moeten we eerst het Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme begrijpen. Een blockchain die het PoS-consensusmechanisme uitvoert, moeten verschillende validators op het netwerk een consensus bereiken over de geldigheid van een transactie voordat deze aan de blockchain wordt toegevoegd. Om validator te worden, moet je echter een bepaald aantal van de native tokens van de blockchain inzetten voor de ontwikkeling van het netwerk. Hoe meer tokens je neerzet (staked), hoe groter de kansen om validator te worden. Deze tokens zijn vergrendeld in het netwerk en kunnen gedurende een bepaalde tijd niet worden gebruikt. In ruil daarvoor verdienen gebruikers beloningen in verhouding tot het aantal tokens dat ze hebben toegezegd. En dit proces staat bekend alsstaking.

Een bAsset, of een bonded asset, is een token dat het eigendom vertegenwoordigt van een ingelegd activum in het Proof-of-Stake-consensusmechanisme. Net als het ingezette actief dat het vertegenwoordigt, biedt een bAsset de houder ook blokbeloningen. In tegenstelling tot ingezette activa zijn bAssets echter zowel verplaatsbaar als vervangbaar. Hierdoor kunnen gebruikers transacties met bAssets op dezelfde manier uitvoeren als met het onderliggende PoS-activum.

Kortom, een bAsset laat de eigenaar blokbeloningen verzamelen zonder de liquiditeit en fungibiliteit van zijn/haar ingezette activa te verliezen. Deze gebonden activa kunnen worden geproduceerd op elke blockchain die het PoS-consensusmechanisme gebruikt en smart contracts ondersteunt, waardoor ze breed toepasbaar zijn.

 

Het eerste grote risico aan Terra

Terra leeft of gaat dood aan het Anchor Protocol dat een dikke rente betaald. Als Anchor geen dikke rente betaald, of in ieder geval meer dan andere stablecoins, zien mensen waarschijnlijk weinig voordeel in UST als stablecoin. Verder zijn er nog andere risico’s aan Anchor Protocol en de Terra blockchain, zoals:

  • Anchor houdt 80% van alle circulerende UST vast
  • Anchor is de voornaamste reden waarom Terra bestaat, het is met grote afstand de grootste dApp op Terra
  • De huidige hoeveelheid geldtoevoer naar Anchor zal afnemen in de toekomst
  • De huidige hoeveelheid geldtoevoer naar Anchor moet het huidige niveau vasthouden voor 6 tot 12 maanden om het Terra ecosysteem te doen overleven
  • Terraform Labs weet dat de huidige geldtoevoer nodig is en zal hier waarschijnlijk alles aan doen, het is echter niet uit te sluiten dat ze dit niet willen behalen om dan met het geld weg te kunnen lopen.

Peg risico - de ‘death spiral’

Nog een risico van een algoritmische stablecoin is het verliezen van de ‘peg’ aan het onderliggende asset, in dit geval de dollar. Dit kan betekenen dat de prijs van UST voor langere tijd, of permanent, niet meer bij de verwachte waarde van $1 zal komen. Als investeerders merken dat UST niet meer veilig is en zijn peg verliest met de dollar zullen investeerders eruit vliegen, wat een ‘death spiral’ tot gevolg kan hebben, het vertrekken van investeerders doet de prijs alleen maar meer dalen wat tot gevolg heeft dat het vertrouwen in het systeem nog verder afneemt en er dus nog meer UST wordt aangeboden op de markt.

Voor Terra zit het risico in een niet functionerend algoritme, als dit faalt en de prijs van het equilibrium wordt gegooid kan dit enorme gevolgen hebben. Als een grote stablecoin opblaast, bijvoorbeld USDC, USDT of UST zal het waarschijnlijk impact hebben op de gehele cryptomarkt.

Regulatie risico - Mirror Protocol

Mirror Protocol is een Ethereum-token dat het Mirror Protocol regelt dat “het creëren van fungibele activa mogelijk maakt, die de prijs van activa in de echte wereld volgen.” Het project heeft tot doel 24/7 aandelenhandel mogelijk te maken door “synthetische” versies van het aandeel te maken. MIR-tokens kunnen worden gebruikt om belangrijke wijzigingen in het protocol voor te stellen en erover te stemmen.

Synthetische tokens bieden beleggers blootstelling aan de prijs van de onderliggende  activa die ze vertegenwoordigen, zonder dat beleggers die activa daadwerkelijk moeten bezitten. Als gevolg hiervan profiteren handelaren die normaal gesproken zouden worden uitgesloten van de handel in bepaalde onderliggende activa van hun prijsbewegingen. Evenzo kunnen synthetische activa snel worden verhandeld voor andere synthetische activa of stablecoins op geautomatiseerde marktmakers (AMM’s) zoals Uniswap of Terraswap.

Mirror Protocol is gebouwd op het Terra-netwerk, hoewel de synthetische activa – Mirror Assets (mAssets) genoemd – ook via bruggen (bridges) beschikbaar zijn op Ethereum en Binance Smart Chain (BSC). Mirror Protocol wordt beheerd door de houders van Mirror token (MIR), het native governance-token.

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

https://mirrorprotocol.app/#/trade

Op de Mirror Protocol app kan je diverse effecten verhandelen in synthetische vorm.

Het risico komt kijken bij de SEC, de Securities and Exchange Commision, een VS overheidsinstantie dat toezicht houdt op regulatie van effectenmarkten en het beschermen van beleggers. De SEC is namelijk niet blij met het Mirror Protocol, ze zeggen namelijk dat zij ongeregistreerde effecten verkopen, wat illegaal is in de VS. Dit is een risico specifiek op het Mirror Protocol, niet zo zeer Terra als geheel. Ondanks is dit ook voor Terra van belang doordat UST vraag ook deels voort komt uit protocollen als Mirror. De SEC vindthet absoluut niet leuk dat mensen nu zonder tussenkomst en regulering van de SEC volledig vrij effecten kunnen verhandelen. De SEC wilt deze macht natuurlijk graag bewaren, daarom zitten ze achter synthetische protocollen aan.

 

Negatief financieringsrisico

LUNA raakt een ATH geregeld aan tijdens een negatief financieringsratio.

Negatieve financieringspercentages zijn wanneer delta-neutrale handelaren uit elkaar spelen. Het echte probleem hier is dat de financieringsgraad negatief was op exchanges en dat betekent dat de shorts tussen de 40 en 65 procent rente betalen om hun shorts open te houden, zo bearish zijn ze. Dit is een grote ‘bearflag’ voor het actief.

Groeimogelijkheden

Zodra de vraag naar LUNA vergroot om UST te kunnen minten wordt tegelijkertijd de burn opgevoerd, dit maakt LUNA een deflationair actief, wat het schaarser maakt en de prijs omhoog drukt.

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

https://members.delphidigital.io/reports/mapping-the-moon-an-overview-of-terras-ecosystem/

Op de bovenstaande afbeelding is te zien dat LUNA prijsgroei sterk is terug te zien in groei in de marketcap van UST. Voor groei is het dus van belang dat UST zich verder uitbreid in nieuwe DeFi en Web3 applicaties. Dit is dus ook de belangrijkste groei-indicator voor Terra, zolang DeFi en Web3 adoptie blijft toenemen waarin UST wordt gebruikt als collateral, medium of exchange of handelsgoed zal de prijs van LUNA dit positief verwerken.

UST wordt ook wel gezien als de écht DeFi dollar. De alternatieven van UST zijn voornamelijk USDC en USDT, beide zijn gecentraliseerd met een centrale autoriteit erachter, dit maakt Terra en UST zo machtig. Het is een volledig decentrale stablecoin, hiervan zijn er slechts enkele waarvan UST met afstand de grootste is.

Naast toenemende adoptie kan ook een liquidatie gebeurtenis in een andere stablecoin een groeikans zijn voor Terra. USDT staat voornamelijk aangeschreven als een kaartenhuis van een stablecoin, de backing van dollars is hierin namelijk niet met volledige zekerheid af te geven. Mocht er iets gebeuren met USDT of een andere grote stablecoin kan UST hier ook van profiteren, wat zich zal vertalen in waardestijging van LUNA.

UST en DAI gedecentraliseerde stablecoins

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

Op de bovenstaande chart is te zien dat UST, in de candlesticks, niet al te lang geleden DAI heeft overwonnen in marktwaarde. UST heeft een marktwaarde van $16.5 miljard, DAI heeft een marktwaarde van $9.5 miljard. Dit is van belang omdat DAI de grootste concurrent is van LUNA, het is namelijk de 2e grootste decentrale stablecoin. DAI is echter niet een algoritmische stablecoin, zoals UST, het is een crypto-backed stablecoin. DAI wordt gebacked door voornamelijk ETH en USDC, het is dus niet afhankelijk van een algoritme dat de prijs reguleert.

DAI heeft enkele nadelen die niet van toepassing zijn op UST. Als eerste is DAI volledig afhankelijk van Ethereum, dit maakt het lastig om op te schalen vanwege de problemen met schalen op de Ethereum blockchain. Dit probleem verslechterd zich doordat Ethereum langzaam marktaandeel aan het verliezen is aan andere layer-1 oplossingen zoals Terra, Cardano, Solana en Avalanche. Ook is DAI moeilijk toepasbaar op meerdere chains, dit is een stuk makkelijker voor UST, dit maakt UST veel meer flexibel om op meerdere blockchains te opereren. DAI heeft vrijwel alle focus liggen op Ethereum, terwijl UST zich focust op een multi-chain wereld waarin UST zal opereren op een groot aantal chains.

Zelf denk ik dat de toekomst van blockchain ligt in een multi-chain wereld, ik denk niet dat 1 of 2 volledig losse chains alles zullen overnemen. Ik denk dat er genoeg ruimte is voor diverse chains om naast elkaar te leven, dit brengt ook het belang van blockchain interoperability weer met zich mee. De Cosmos SDK is perfect gebouwd voor applicaties op meerdere blockchains.

Waardepropositie van Terra - decentralisatie

CEO van Terraform Labs, Do Kwon, heeft als visie om naar een status te komen waarin de meest gedecentraliseerde vorm van geld de meest vertrouwde vorm van geld is. Dit geld ziet hij in de vorm van UST. Deze waardepropositie behoud zich ook in het feit dat UST de grootste decentrale stablecoin is.

De CEO heeft ook een soort protocol armageddon in te voeren mocht dit nodig zijn. Hiermee bedoelt hij dat hij de organisatie achter Terra, Terra Form Labs zal opblazen zodra de wet- en regelgevers achter Terra aankomen. Hij denkt dat ik de enigste weg vooruit is zodra de wet- en regelgeving achter ze aan zit, ook denkt hij dat Terra zich prima zelf kan besturen, een echt decentraal platform.

Technologie

Voor het jaar 2022 staan meer dan 100 projecten in de pijpleiding voor het Terra ecosysteem. Verder staat ook de Inter-Blockchain-Cummunication (IBC) hoog op de agenda. Dit moet het Terra ecosystem open maken naar een groot aantal dApps op het Cosmos (ATOM) ecosysteem en tegelijkertijd zal het UST de kracht geven om naadloos tussen verschillende blockchains te springen. IBC-technologie zorgt ervoor dat losse soevereine blockchains met elkaar kunnen communiceren en dat assets op de Cosmos blockchain zonder problemen van diverse blockchains kunnen worden verstuurd naar andere IBC-compatible blockchains. Dit zal de UST-adoptie ten goede komen.

Naast IBC wordt er ook gewerkt aan Wormhole. Wormhole is nog een cross-chain brug op Solana (SOL) dat Solana verbindt met Ethereum, de Binance Smart Chain en Terra. Dit zorgt ervoor dat Terra assets, zoals UST, naadloos tussen de verschillende blockchains kunnen worden getransporteerd. Dit geeft Terra cross-chain compatibiliteit met enkele van de grootste blockchains op basis van TVL (Total Value Locked) en gebruikers in de gehele crypto-industrie. Dit is iets wat Terra heel slim doet, ze werken samen en trekken zich op aan de grootste en invloedrijkste blockchains in de industrie.

Levensduur

Het Terra netwerk is gelanceerd in 2018 met een enorm succesvolle lancering waarbij de adoptie al snel kwam en het ecosysteem vrij snel begon te groeien.

Tokenomics

De tokenomics van een crypto is een zeer bepalende factor, het geeft namelijk weer hoe eerlijk de tokens zijn verdeeld, hoe nuttig de token is en het risico van insiders die mogelijk grote hoeveelheid van de token in 1 keer verkopen.

Terra LUNA begon met een supply van 1 miljard tokens, vanwege het deflationaire mechanisme van LUNA is dat ondertussen afgenomen naar 726 miljoen tokens. Van deze 726 miljoen tokens zijn er 286 miljoen in handen van Terraform Labs. Een groot aandeel van de rest van de tokens is in handen van Venture Capital backers en de Terra Alliance. De rest van de tokens zijn in handen van de community. Vanwege deze distributie van tokens heeft Terra een grote hoeveelheid coins in handen van insiders en backers.

Veel backing van venture capital funds en insiders is niet per definitie slecht, het brengt echter wel een risico met zich mee. Het risico bestaat uit een insider die een groot deel of alle coins in zijn bezit de markt op dumpt, wat waarschijnlijk een enorme crash tot gevolg zal hebben. Het voordeel van Venture Capital is meestal te zien in de convictie, veel grote projecten hebben enorme hoeveelheden Venture capital achter zich. Andere grote projecten met veel Venture Capital backing zijn Solana, Fantom, Polkadot en Avalanche. Dit is iets wat vaker voor komt, de projecten met de meeste backing pakken geregeld de spotlight.

Analisten prijsverwachtingen

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

Hierboven staan de prijsverwachtingen van de grootste online sources. Hierbij vallen vooral Priceprediction.net op vanwege hun enorm hoge verwachten en daarnaast ook Coinquora voor hun enorm goede verwachting. Aan de andere kant van het spectrum valt Tradingbeasts op met een lager dan verwachte prijsverwachting.

Over het algemeen zijn alle analisten positief over de prijs van LUNA, dit staat in lijn met het deflationaire mechanisme van de coin.

LUNA aanbod en prijs verwachting

Om een goede prijsverwachting te kunnen maken moeten we eerste weten hoeveel aanbod er zal zijn in een bepaald jaar. Dit is hiervoor uitgebreid gesproken, zolang LUNA groeit zal het aanbod afnemen. Het aanbod wordt beïnvloed door de hoeveelheid LUNA dat wordt gestaked en de mate waarin de coin wordt geburned.

Als eerst om te kijken naar de staking, ongeveer 42% van de supply wordt op het moment gestaked. Ik denk dat dit ongeveer gelijkt blijft, aan de ene kant vanwege de toenemende circulerende supply en aan de andere kant de afnemende supply vanwege burning. Met staking op LUNA kan je ongeveer 8% APY verdienen.

De burn is moeilijk te voorspelen omdat het een functie van adoptie van UST. Soms is de burn negatief een miljoen en de andere dag kan het zomaar positief een miljoen zijn. Gemiddeld over het afgelopen jaar wordt er 127.000 LUNA per dag geburned. Als deze lijn zich voort zet, met een afname meegenomen vanwege toenemende prijzen kom ik uit op een langzaam toenemende circulerende supply. Dit komt mede doordat er insiders en backers zullen zijn die hun coins willen verkopen.

 

Verder neem ik voor de groei van de stablecoin markt met 50%. Dit is redelijk conservatief gezien de groei van stablecoins in het afgelopen jaar met meer dan 500%.

Op basis van de gegeven parameters kom ik uit op de volgende supply en prijsverwachtingen.

The Financial Hub - Terra-Luna Analyse (Crypto) (Terra-Luna)

Mogelijke prijsexplosie

Vanwege het deflationaire mechanisme kan bij explosieve groei het aanbod opdrogen, wat een enorme waardestijging tot gevolg zal hebben. Dit kan gebeuren als een groot instituut bijvoorbeeld 10 miljard UST nodig heeft voor een DeFi applicatie, als er bijvoorbeeld nog maar 1 miljoen LUNA coins over zijn zal dit betekenen dat de prijs per definitie omhoog moet worden gedrukt om genoeg UST te kunnen minten. Een supply shock is dus niet uitgesloten in voor Terra.

Conclusie

Mijn conclusie over Terra is voornamelijk positief, het project lijkt een solide fundering te hebben om de groei van de stablecoin markt op te kunnen vangen. Deze groei zal denk ik voor een deel worden opgepakt door UST, deze stablecoin is naar mijn mening, samen met USDC, de beste op de markt.

Decentrale algoritmische stablecoins, zoals UST, zijn nodig voor een toekomst van DeFi en digitale betaalsystemen. Adoptie van stablecoins gaat enorm hard en hierop kan Terra perfect inspelen.

Echter zijn de risico’s te groot om te negeren. Het risico op het verliezen van de ‘peg’ aan de dollar blijft tot significant, maar ook het risico dat de SEC achter Terra Labs aankomt is niet uit te sluiten. Het laatste risico is het risico dat DeFi niet aanslaat bij de massa, vanwege de grote correlatie met DeFi groei en LUNA prijsverwachting is dit een belangrijk aspect om in de gaten te houden.

Ook de hoeveelheid insiders en backers met coins is iets om in de gaten te houden, een insider kan namelijk op ieder punt bepalen om een grote hoeveelheid te verkopen. Echter lost de enorme vraag naar decentrale stablecoins dit risico grotendeels op.

De komende 1 tot 2 jaar zullen cruciaal zijn voor Terra, als het deze fase overleeft zonder fundamentele problemen, zoals het verliezen van de ‘peg’, zie ik het Terra ecosysteem bloeien in de toekomst.

Geef uw reactie op dit artikel: