Smart Contracts
Dit artikel delen via
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Introductie
Je hebt misschien de term wel eens horen vallen rondom crypto, smart contracts. Maar wat zijn smart contracts? Hoe kunnen deze worden gebruikt voor slimme toepassingen en hoe kunnen beleggers profiteren van smart contracts?
Wat zijn Smart contracts
Een smart contract is een zelfuitvoerend contract waarin diverse voorwaarden van een overeenkomt tussen een koper en verkoper of twee of meerdere partijen rechtstreek in regels code worden vastgelegd. De code en de daarin gemaakte afspraken bestaan op een gedistribueerd, gedecentraliseerd blockchain-netwerk. Welke netwerken deze krachten bezitten wordt verder op in gegaan in onderdeel 4. De code in een smart contract regelt de uitvoering van de geschreven overeenkomst. Doordat smart contracts leven op onveranderbare blockchains, zijn deze transacties traceerbaar en onomkeerbaar. Met smart contracts kunnen vertrouwde transacties en overeenkomsten worden uitgevoerd tussen anonieme partijen zonder dat een centrale autoriteit, rechtssysteem of externe handhavingsmechanisme nodig is, dit is ook tegelijkertijd het doel van smart contracts.
Hoe zijn smart contracts ontstaan?
Smart contracts werden voor het eerst voorgesteld in de vroege jaren 90 door Nick Szabo, die de term bedacht en gebruikt om te verwijzen naar “een reeks beloften, gespecificeerd in digitale vorm, inclusief protocollen waarbinnen de partijen deze beloften nakomen.” Szabo vergeleek een smart contract met een frisdrank automaat. Als je een euro in de automaat stopt voor een snoepzakje van 50 cent geeft de automaat je snoepzakje dat je hebt geselecteerd en je 50 cent wisselgeld, als het snoepzakje niet op voorraad is, is automaat geprogrammeerd om je euro terug te geven. Dit is in essentie een zeer eenvoudig smart contract. Net zoals een snoepautomaat een verkoop kan automatiseren zonder een menselijke tussenpersoon, kunnen smart contract vrijwel alle vormen van uitwisseling automatiseren.
Hoe werken smart contracts?
Smart contracts worden geschreven in verschillende programmeertalen op de diverse blockchain netwerken, de code hiervan wordt opgeslagen op de blockchain zodat elke partij de code en de huidige status van het contract kan inspecteren om de functionaliteit ervan te verifiëren. Elke computer op het netwerk (een ‘node’) slaat een kopie op van alle bestaande smart contracts en hun huidige status naast de blockchain en transactiegegevens. Wanneer een smart contract geld ontvangt van een gebruiker wordt de code uitgevoerd door alle ‘nodes’ op het netwerk om een consensus te bereiken over de uitkomst en de resulterende waardestroom op het netwerk. Hierdoor kunnen smart contracts veilig worden uitgevoerd zonder enige centrale autoriteit, zelfs wanneer gebruikers van de contracten transacties uitvoeren met onbekende entiteiten. Om een smart contract uit te voeren op een blockchain heb je over het algemeen een vergoeding betalen die ‘gas’ wordt genoemd. Zodra een smart contract is geïmplementeerd op een blockchain kunnen deze over het algemeen niet worden gewijzigd, zelfs niet door de makers. Dit helpt ervoor te zorgen dat ze niet kunnen worden gecensureerd of stilgelegd.
Toepassingen van smart contracts
Met smart contracts kunnen ontwikkelaars een breed scala aan gedecentraliseerde apps en tokens bouwen. Ze kunnen worden ingezet voor van alles, van nieuwe financiële tools tot logistiek en game-ervaringen. Smart contract aangedreven apps worden vaak gedecentraliseerde apps of dApps genoemd. De smart contracts maken het mogelijk dat gebruikers van een blockchain complexe financiële transacties kunnen aangaan zoals sparen, lenen of verzekeren zonder dat een bank of andere financiële instelling als tussenpartij nodig is. Hieronder staan enkele van de grootste toepassingen van smart contracts:
- Uniswap: een gedecentraliseerd platform om uitwisseling van bepaalde soorten crypto te kunnen verhandelen zonder dat een centrale autoriteit de wisselkoersen bepaalt.
- AAVE: platform dat investeerders rente laat verdienen en leners om direct een lening te krijgen zonder tussenkomst van een bank
- USDC: een cryptocurrency die via smart contracts is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, waardoor één USDC één Amerikaanse dollar waard is.
Voordeel voor consumenten
In de traditionele financiële industrie is het wisselen van valuta duur en tijdrovend. Voor particulieren is het vaak niet gemakkelijk of veilig om hun geld uit de lenen aan vreemden aan de andere kant van de wereld. Smart contracts maken beide scenario’s, en nog vele andere, mogelijk.
Beleggen in smart contracts
Slechts enkele jaren geleden was Ethereum de enige speler in de smart contract wereld. In de huidige markt zijn er diverse (grote) spelers die soortgelijke services bieden. Na Bitcoin is de smart contracts sector de grootste crypto-subsector. Voorbeelden van smart contract platformen zijn Ethereum, Cardano, Solana en Avalanche. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er bestaan er nog veel meer. Ieder smart contract platform heeft zijn voor- en nadelen en eigen strategie om marktaandeel te pakken in deze explosief groeiende markt.