NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard?

NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard?

Dit artikel delen via

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Introductie

NFT art, is het wat waard? Iedereen kent de verschillende plaatjes die voor duizenden tot miljoenen worden verkocht, maar hoe zit dat toch? Zit er iets achter deze art? Waarop wordt de waarde gebaseerd? Zijn er art trends in de NFT space? In dit artikel zal ik in gesprek gaan met de artist van het NFT project Godjira, Gibbon. Hij is al een lange tijd actief in de space en heeft de pieken en dalen van de branche gezien. Hij zal op basis van thema’s zijn visie delen rondom NFT art en wat het waard is.

The Financial Hub - NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard? (NFT)

NFT soorten art

Binnen de NFT space zijn er vele soorten NFT art. Iedere dag beginnen er 50+ projecten en dat zorgt ervoor dat er voor iedere liefhebber wel iets bijzit. De NFT art blijft zichzelf ook maar evolueren. Hoe we begonnen met pixelart CryptoPunks zijn we nu al uitgekomen bij de unieke geanimeerde art van Invisible Friends . Maar maakt art nou het verschil?

The Financial Hub - NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard? (NFT)
The Financial Hub - NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard? (NFT)

‘’Wat nieuw is, is oud zeg ik zelf altijd. In de NFT space moet je elke dag iets unieks maken. Vandaag zijn Shamanzs de hype en twee weken terug hoorde je iedereen over Azuki. Het is een grote cycle en in de NFT space gaat dat bizar snel. Eens in de zoveel tijd zie je iets wat echt nieuw is. Daar is geen formule voor, je weet dat wanneer je iets ziet. Dan weet je direct ‘Dit gaat wat worden’. Om een voorbeeld te geven uit mijn eigen omgeving. Ik ben helemaal verzot op Clementines Nightmare. Tuurlijk zit er utility achter de NFT, maar de stijl van Tim Burton hebben zij zo goed opgepakt en in de space gebracht. Dat had nog niemand gedaan en dan zie je ook direct dat veel meer mensen geïnteresseerd zijn.’’ Volgens Gibbon. De art maakt dus niet het verschil maar helpt zeker mee in het proces. Zo kan je zien dat ondanks de unieke art van Clementines zij niet veel verder zijn gekomen dan een 0.37 Ethereum Floor Price in de huidige markt. Toch zijn er andere project die een minder unieke stijl hebben, maar toch stand houden op een 18 Ethereum Floor price zoals Godjira. Hoe zit dat dan?

‘’Godjira is een project wat al wat langer in de NFT space zit. De waarde van de NFT zal dan ook niet perse rusten op de kwaliteit van de NFT art. Je ziet dit bij veel oudere NFT’s maar dat beginnen merken te worden zoals Nike en Adidas in de NFT Space. Dus de NFT art van Godjira is wat waard, omdat het het merk van Godjira is.’’ Volgens Gibbon.

NFT art trends

Binnen de space zien we ook steeds golven aan NFT art trends. Bored Ape Yacht Club kwam met apen en had succes. Vervolgens maakt iedereen apen en probeert dat succes na te bootsen. Zo hebben we ook en trendgolf gehad van Doodles.  Door middel van een simpel concept konden zij de aandacht trekken wat uiteindelijk uitmonden naar een golf aan Doodles. Als we spreken over wat NFT art nou waard is, zijn trends dan ook interessant?

‘’Ik vind het allemaal belachelijk. Het is puur hype waar deze trends op vasthouden. Trends zouden geen ruimte in de NFT space moeten krijgen. De space is juist bedoeld voor unieke concepten en kopen wat jij mooi vindt in samenhang met de utility die eraan hangt. Trends kan je dan ook altijd zien als mensen die enkel snel geld proberen te maken.’’ Volgens Gibbon.

Godira is nu bezig met hun tweede generatie NFT’s. Het opvallende van deze collectie is dat de NFT art compleet anders is dan de originele genesis collectie. Past dat de waarde aan? ‘’Dat is een mooie aanname, maar in de realiteit is er wat anders aan de hand. De founder van Godjira is een uitgesproken entrepreneur. De art maakt hem dan ook weinig uit en hij focust meer op de usecase achter de NFT. Het is dan ook geen geheim dat hij een hekel heeft aan pixelart haha. Hij wou wat nieuws en zo ontstond de wat realistischere versie van Godjira Gen 2. Wij hebben dan ook totaal niet gekeken naar een trend maar naar wat wij leuk vinden en wat in lijn ligt met het concept van Godjira.’’ Volgens Gibbon.

The Financial Hub - NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard? (NFT)
The Financial Hub - NFT | Episode 3: NFT art, is het wat waard? (NFT)

NFT art clones

Toch zorgen deze NFT art trends ook voor veel clones. Verpest dat nou de space, omdat het niet iets unieks is? En zijn clones überhaupt wat waard? ‘’Weer een mooie vraag. Neem een kijkje naar Godjira. In theorie zijn wij ook een clone. Godjira is afgeleid als een Godzilla project net als Kaiju Kingz . Ik denk dat clones goed zijn wanneer het om inspiratie draait. Wanneer je iets copy paste spreek je natuurlijk niet over inspiratie. Je moet ten alle tijden je eigen twist geven aan de NFT art om op te vallen’’ Volgens Gibbon.

Clones hoeven dus geen teken te zijn van iets slechts, zolang het iets unieks bijdraagt aan de space. Een zee aan apenprojecten is wat overbodig, maar een unieke twist die het project een nieuwe kijk geeft zal al genoeg zijn om aandacht te creëren. De grens van clones ligt dan ook of je de NFT art kopieert of dat je het als inspiratie neemt.

NFT art wat werkt en wat niet?

Maar met al deze informatie, wat werkt nou wel en wat werkt nou niet met NFT art? Wanneer weet je of iets wat waard is en wanneer iets niet? ‘’Om te beginnen moet je altijd je eigen research doen en niet iets kopen op wat iemand anders zegt. Ik zelf kijk altijd naar NFT art wat mij aanspreekt en dan ook of de usercase van het project bij mij past. De NFT art moet iets unieks zijn om waarde te hebben. Simpele copy paste projecten daar heb je weinig aan.

Wel vind ik dat NFT project nu veel te overpized zijn! Ik had bijvoorbeeld het geluk om een whitelist voor Invisible Friends te krijgen. Ik verkocht deze nft voor 9Ethereum… Dat zijn duizenden euro’s en dat is gewoon te veel. Bij sommige projecten begrijp ik nog soms de prijs in samenhang met de usercase. Maar over het algemeen is alles nu veel te duur.’’ Volgens Gibbon.

Wat vind je dan van jouw eigen project. Godjira is nu ongeveer €60.000,- waard. Hoe verkoop je aan iemand dat Godjira zoveel geld waard zou zijn? ‘’Ik denk dat de normale man geen genesis Godjira zou moeten kopen. Ik zat er zelf al in sinds het begin dus voor mij koste het destijds €100,-. Ik ben van mening dat voor de normale man een Gen 2 veel aantrekkelijker is. Maar goed, waarom is Godjira zoveel waard? Het is meer dan een plaatje van Godzilla. Er zit een team van 300 geniale mensen achter met kennis en connecties in vrijwel alle marketen. Stond de waarde van NFT’s hoog of laag wist Godjira je winstgevend te maken. Ik ben dan ook van mening dat Godjira de NFT markt uitstijgt en het meer een ticket is om in een community te komen van entrepreneurs. Mijn advies zou dan ook zijn voor ieder om NFT’s te bekijken ondanks dat je niks gaat kopen. Zie is wat projecten doen en sluit je ogen niet rondom de grap dat het maar JPEG’s zijn. Er zit waarde achter NFT’s maar je moet de juiste projecten vinden net zoals bij aandelen.’’

Vorige | Episode 2
Hoe analyseer ik NFT projecten?
Behind the NFT
Episode 4 | Volgende
Behind the NFT

Geef uw reactie op dit artikel: