NFT | Episode 1: Wat zijn NFT’s?

NFT | Episode 1: Wat zijn NFT’s?

Dit artikel delen via

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Deze cursus bevat:

Introductie

Wat zijn NFT’s? Er gaat toch niets boven een explosie van blockchain-nieuws waarbij iedereen denkt: ‘’Wat is er nu weer aan de hand?’’. Dit gevoel heeft vrijwel iedereen gehad toen ze hoorden over JPEG’s die voor miljoenen verkocht werden. De nieuwsartikelen over dit onderwerp waren niet meer te tellen. De ene week werd een plaatje van een steen verkocht voor zes ton en de andere dag maakte een veertienjarige vier miljoen met het verkopen van plaatjes van walvissen.

Je vraagt je nu misschien af: Wat zijn die JPEG’s nou eigenlijk? En hoe wordt hier nou geld mee verdiend? In dit artikel willen wij je informeren over de wereld van NFT’s.

Wat zijn NFT’s?

NFT staat voor non-fungible token. Dat houdt in dat er in die iets wat ‘creatieve’ kunstwerken een uniek stukje data zit verstopt. Dit stukje data is opgeslagen op een digitale ledger dat gebruik maakt van blockchain technologie om een bewijs van eigenaarschap te creëren. NFT’s zijn digitale assets die een waarde vertegenwoordigen op basis van hoe graag andere het willen hebben, net zoals fysieke kunst in de echte wereld. Maar waar komen dan die bizarre bedragen vandaan?

Waarom zijn NFT’s zoveel waard?

Over het algemeen zijn assets waardevol wanneer iets schaars is. Er zijn bijvoorbeeld nog maar een klein aantal onbeschadigde Gen 1 Charizard Pokemon kaarten. Als de vraag groter is dan het aanbod zal je altijd zien dat prijzen stijgen.

De waarde van NFT’s vandaag de dag wordt op een aantal manieren bepaald. Uitsluitend een mooi plaatje leveren is niet meer genoeg. Er wordt gekeken naar wie achter het roer van een project staat, wat het project inhoudt en de usercase. In een rap tempo ontwikkelen zich verschillende user cases voor NFT’s. Zo zijn NFT’s de toegangspoort tot het bezitten van digitale assets in digitale omgevingen zoals de Metaverse. Denk hierbij aan verzamelobjecten in online games. Echter is vooralsnog de grootste usercase dat artiesten nu kunst kunnen maken zonder dat deze wordt gedupliceerd. Doordat het eigenaarschap vastgelegd is op een blockhain kan iedereen snel zien of een stukje kust authentiek of namaak is.Om dieper in te gaan op wat voor soort project nou groeien heb ik twee succesverhalen uitgekozen.

Een tijdje terug maakte Gary Vee ook zijn eigen project. De art van dit project waren letterlijk kindertekeningetjes waar niemand ook maar een dubbeltje voor zou neertellen. Echter, was het de usecase die dit project naar een hoogte van 12ETH liet stijgen. De NFT’s waren namelijk een ticket naar de gesloten community van Gary waar gesproken wordt over de financiële markt. Daarbij was deze nft ook direct een token naar VeeCon. Gary’s eigen exclusieve events voor NFT Holders.

Naast dit project zijn er natuurlijke vele voorbeelden.

Zo is een ander succesvol project Cyberkongz. Deze NFT werd ook niet gekocht, omdat de pixelart apen zo mooi waren. De reden was de optie tot staking. Net als bij cryptomunten kon je deze NFT’s staken waardoor er per dag een aantal tokens in jouw wallet verschenen. Deze tokens zijn veel geld waard en geven de holder van deze NFT $750,- per dag!
Deze NFT’s kosten momenteel 100ETH.

The Financial Hub - NFT | Episode 1: Wat zijn NFT's? (Wat zijn NFT's)
The Financial Hub - NFT | Episode 1: Wat zijn NFT's? (Wat zijn NFT's)

Dit zijn natuurlijk de mooie verhalen van NFT’s, maar er zijn natuurlijk wel twee kanten aan dit verhaal. Tuurlijk zien we veel NFT’s bizarre hoogte aannemen in prijs, maar veel mensen zien NFT’s ook als een bubbel. De waarheid is namelijk dat mensen miljoenen NFT’s inslaan en er ook miljoenen de NFT-markt instromen. Dit leidt vaak naar speculatieve koopwoede. Je ziet dit op verschillende manieren. Chatforums zoals Discords die vollopen met mensen die al hun spaargeld in NFT’s stoppen of online video’s waarin wordt uitgelegd wat het nieuwe grote project wordt waar je nu alles in moet gaan stoppen. Deze praktijken worden volgens sommige vergeleken met pump- en dumpcampagnes of dat NFT’s een grote bubbel zijn.

De NFT markt begon al een bizarre hoogte aan te nemen in Oktober 2021. Elk project in die tijd ging minimaal vijf keer over de kop. Momenteel zie je dat de markt al aan het verschuiven is en dat maar een selectief aantal over de kop gaan en een nog selectievere groep deze waarde behoudt of nog verder omhoog gaat. Je kan het vergelijken met de goudkoorts van vroeger. Vele zien geld, maar wat er van overblijft is maar de vraag.

Afsluitende noot

Wat de NFT markt verder zal gaan doen blijft een mysterie. Het kan met een aantal maanden instorten, maar vele zullen het ook niet gek vinden als de markt volwassener wordt en alleen specifieke projecten nog zullen opstaan.

Nu je weet wat NFT’s zijn en hoe de markt beweegt zal ik in de volgende episode van NFT het gaan hebben over projecten. Hier zal ik uitleg geven over hoe je kan mee handelen, hoe je projecten kan analyseren, hoe je op de whitelist komt en hoe jij je kan beschermen tegen de risico’s van NFT’s.

Huidige pagina
Hoe analyseer ik NFT projecten?
Episode 2 | Volgende
Hoe analyseer ik NFT projecten?

Klik hier voor meer artikelen!

Eén gedachte over “NFT | Episode 1: Wat zijn NFT’s?

Geef uw reactie op dit artikel: