Inflatie | Episode 1: Wat is inflatie?
Dit artikel delen via
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Introductie
Inflatie, je ziet het waarschijnlijk overal voorbij komen op het nieuws en social media. In dit artikel wil ik kort ingaan op de inflatie situatie van nu. Wat is inflatie in de basis, wat veroorzaakt inflatie en wat houdt dit in voor jou? Mocht je vervolgens meer willen weten over inflatie dan is er tweede artikel waarin dieper wordt ingegaan op inflatie.
Wat is inflatie?
Heel kort gezegd is er bij inflatie spraken van een gemiddelde prijsstijging van goederen. Dat houdt in als je op maandag 1 euro had en een brood kost 1 euro dan kan je dit zonder probleem kopen. Als vervolgens op dinsdag de prijs van datzelfde brood 1,10 euro is kan jij met dezelfde 1 euro van één dag eerder dat brood niet meer kopen tenzij je 10 cent bijlegt. Je euro is dus minder waard geworden.
In een markteconomie zoals wij die kennen stijgen en dalen prijzen elke dag. Er is spraken van inflatie wanneer goederen gemiddeld duurder zijn geworden.
Wat gebeurt er op het moment met betrekking tot inflatie?
We kopen als consumenten verschillende goederen en diensten. Een prijsstijging van het ene product kan daardoor een grotere impact hebben op jou als persoon hebben dan voor iemand anders. Daarom hangen we tevens aan bepaalde goederen en diensten een hogere waardering wanneer we spreken over inflatie. Zo wegen de kosten van bijvoorbeeld energie en voedsel zwaarder dan postzegels. Ervan uitgaande dat iedereen energie en voedsel nodig heeft en postzegels in mindere maten tot niet.
Op dit moment zijn vooral energieprijzen een grote boosdoener. We betalen als consument meer voor elektriciteit in huis en voor benzine aan de pomp. Deze prijsstijging geldt echter ook voor bedrijven die energie in grote maten gebruiken voor de vervaardiging van diens producten. Op het moment dat prijzen stijgen, stijgen de kosten van deze bedrijven ook. Over het algemeen worden deze kosten doorberekend in de prijs van het product dat ze vervaardigen. Hierdoor zien we de prijzen van velen producten snel oplopen naarmate dat energie duurder wordt. Denk daarbij ook aan voedsel. Dit komt doordat vooraan de keten een producent van meststoffen zit die nu velen malen meer moet betalen voor gas. Deze prijs wordt in de keten van bedrijf tot bedrijf doorberekend tot uiteindelijk de supermarkt die diens producten duurder verkoopt aan ons consumenten.
Is dat de enige reden voor inflatie nu?
Het antwoord is nee. Er zijn meerdere factoren die sterk invloed hebben op inflatie. Door de coronacrisis hebben veel bedrijven op de rem getrapt met betrekking tot productie in angst voor teruglopende vraag. Echter bleek dat de vraag gedurende de coronapandemie juist groeide. Het gevolg is dat enorm veel sectoren te kampen hebben met extreme tekorten voor zelfs de meest basic materialen. De vraag stijgt, het aanbod nam af, dus de prijs steeg.
Als tweede reden is er de energietransitie. Steeds meer landen investeren steeds meer in duurzame energie. Een groot voorbeeld hiervan is de transitie van auto’s op fossiele brandstoffen naar elektrische auto’s. Elektrische auto’s (en auto’s in het algemeen) hebben steeds meer software systemen die allerlei zaken regelen. Hiervoor zijn chips nodig. Dat komt nog eens in een tijd waarin we in bijna alles chips duwen, van telefoons tot zelfs koelkasten. De semiconductor sector kon niet voldoen aan de vraag en het opschalen in productie duurt jaren. Mocht je een gamer zijn dan zal je vast en zeker te maken hebben gehad met veel hogere prijzen voor videokaarten en processors. Inflatie wordt in dit geval dus veroorzaakt door schaarste. Het aanbod is simpelweg veel kleiner dan de vraag waardoor bedrijven diens prijzen verhogen.
Een derde oorzaak is het monetaire beleid van centrale banken. Al velen jaren is de rente zeer laag van centrale banken. Daar is bovenop gekomen dat centrale banken gedurende de corona pandemie hun opkoop programma’s van staatsobligaties hebben voortgezet. Dit heeft voor een enorme geld injectie in de economie gezorgd. Nu komt dit geld niet direct terecht in de zogeheten reëel economie. Het komt namelijk niet direct bij de consument terecht die daarvan een auto kan kopen bijvoorbeeld. Het geld zit voornamelijk in grote staats en pensioenfondsen. Echter sijpelt een deel van dit geld wel door.
De voornaamste reden blijft de lage rente waardoor geld voorhanden is in de economie. Leningen kunnen makkelijk afgesloten worden. Een goed voorbeeld hiervoor is de huizenmarkt. Hoewel er daar natuurlijk ook spraken is van schaarste, worden de prijzen ook verder opgevoerd doordat mensen meer kunnen lenen en dus meer te besteden hebben voor een huis.
Wat houdt dit in voor jou?
Iedereen zal anders geraakt worden door inflatie. Maar in de basis wordt jouw geld dus minder waard. Nu is er spraken van ongeveer 7% inflatie. Dat zou in de praktijk inhouden dat wanneer jij 10.000 euro op een spaarrekening hebt staan dat dit 7% minder waard is. De koopkracht van die 10.000 euro is dan vervolgens nog maar 9300 euro. Je bent zonder dat je het in de gaten hebt dus 700 euro verloren vergeleken met vorig jaar.
Mocht je nu nog meer over inflatie willen weten lees dan zeker ons ander artikel over inflatie waar we wat dieper ingaan op inflatie.
Huidige pagina
De oorzaken
Episode 2 | Volgende
Inflatie | De oorzaken