NFT | Episode 2: Hoe analyseer ik NFT projecten?
Dit artikel delen via
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Introductie
Hoe analyseer ik NFT projecten? Dat vragen veel mensen zich nu af. Dat er momenteel veel geld omgaat in NFT’s kan iedereen zien, maar is het wat voor jou? En waar zie jij kansen liggen? Deze keer gaan we dieper in op alles wat er te weten valt van NFT projecten. Let alleen wel op! De informatie in dit artikel is geschreven op basis van persoonlijke ervaringen. Dit zijn de manieren die ik gebruik en wat je met deze informatie doet is aan jou!
Hoe kan ik in NFT’s handelen?
Om te handelen op de blockchain zal je een wallet nodig gaan hebben. Hier zijn vele opties voor maar de meest gebruikte is MetaMask. Een wallet kan je ook letterlijk zien als jouw NFT portemonnee. Hier zal jij jouw NFT’s als cryptomunten op bewaren. Let wel op, dit soort wallets zijn niet beveiligd. In de laatste paragraaf staat een uitgebreid stuk over hoe jij je wallet kan beveiligen.
Het gebruiken en aanmaken van zo’n MetaMask wallet is helemaal niet lastig. Je kan via hun website ‘Metamask.io’ gemakkelijk de stappen volgen. Zorg vervolgens dat je op Google Chrome of Firefox de MetaMask extensie download om zo optimaal gebruik te kunnen maken van je wallet. Wanneer deze extensie is gedownload zal je rechtsboven in je scherm het logo van MetaMask zien en daarmee kunnen inloggen en verbinden met de verschillende markten.
Binnen deze extensie kan je je assets, activiteit en het belangrijkste je wallet adres zien. Je wallet adres is een uniek adres wat gebruikt wordt om Cryptocurrency van en naar toe te sturen. Dit is tevens het adres wat je moet invoeren wanneer je bijvoorbeeld een whitelist of raffle registreert. Wanneer je wallet is ingesteld en de extensie gedownload kan je deze connecten aan verschillende markten en sites. Let wel op! Doe dit alleen bij sites die jij vertrouwd.
De volgende stap om te gaan handelen in NFT’s is jouw wallet vullen met wat crypto-currency. Als je bijvoorbeeld NFT’s wilt handelen op de Ethereum blockchain zal je Ethereum nodig hebben. Dit kan je doen via jouw broker. Ikzelf gebruik Bitvavo en daar werkt dit als volgt:
- Bij Bitvavo klik je op de gewenste currency (Ehtereum in dit geval);
- Vervolgens klik je op opnemen en plaats je de hoeveelheid Ethereum en jouw wallet adres in de juiste plaats;
- Wanneer je op verzend klikt duurt dit enkele minuten en dan zal de currency zich in jouw wallet bevinden.
Wanneer je wallet vol zit met Ethereum kan het handelen beginnen! Voor NFT’s op de Ethereum blockchain kan je handelen op Opensea. Dit is een marktplaats voor Ethereum NFT’s. Hier komen alle nieuwe collecties te staan en ook oude vertrouwde zoals BAYC en CryptoPunks. Let wel op, bij iedere transactie heb je te maken met Gasfee’s. Dit zijn variabele transactiekosten die soms wel tot de $900,- kunnen oplopen.
Hoe analyseer ik een NFT project?
Er zijn vele aspecten die binnen een NFT project de waarde bepalen. NFT’s zijn daarbij ook vaak moeilijk te meten, want ‘Wat is nou goed? En wat niet?’. Ik handel nu al een behoorlijke tijd in NFT’s en heb vele ervaren handelaren gevraagd om hun visie dit onderwerp. Hopelijk zal dit er voor zorgen dat jij ook succes kan behalen op de NFT markt.
Voor het meten van NFT’s is het belangrijk om alle aspecten op een rijtje te zetten die de waarde kunnen bepalen. De gemakkelijkste methode hiervan is mee te lopen met de ‘customer journey’ binnen zo’n NFT. Dit brengt ons bij de eerste stap. De art.
De art van een project is het geen wat iemand binnen haalt of niet. Het is de eyecatcher van een project. Als de art voor vele niet aantrekkelijk oogt zal de organische groei van een project flinke klappen krijgen. Iedere dag zijn beginnen er +-50 nieuwe projecten. Het is daarom van belang dat je erg kritisch kijkt naar wat jij mooi vindt en wat niet. Let wel op dat er altijd trends zijn binnen de space. Momenteel kan je bijvoorbeeld zien dat zowel de 3D Ape als de Doodle trend begint te doven, terwijl andere trends beginnen op te komen. Neem daarom altijd mee wat jij mooi vindt, wat iets toevoegt aan de space en of dit een positieve of negatieve trend volgt.
Het volgende aspect waarmee je te maken hebt is de community. Dit vind ik persoonlijk het belangrijkste aspect. Waarom vraag jezelf nu af? Omdat deze mensen de afnemers van het project zijn. Als de community van een project er niet is, dan heeft het project ook geen kopers. Er zijn vele soorten mensen die nft’s kopen en zich in deze community’s bevinden. Een belangrijk iets waar je in de community voor moet waken is het percentage aan flippers. Flippers zijn mensen die enkel in de community zitten om het project direct op launch te verkopen en geen enkele intentie hebben om langer dan een uur in het project te zitten. Als de gehele community vol zit met flipper zal de prijs van een project ineen klappen. Je kan de stap community daarom ook zien als een doelgroeponderzoek. Als de community vol zit met mensen die geloven in het project en kunnen uitleggen waarom dan zit je vaak bij de juiste NFT.
Dan kom je aan bij het team. Een NFT is vaak zo goed als het team. Vele NFT handelaren stellen ook als eis dat het team volledig gedoxxed is. Dit houdt in dat een team zich volledig kenbaar heeft gemaakt en zich niet schuilhoudt achter een alias. De reden dat vele dit belangrijk vinden is omdat je kan kijken of het NFT project wel zuivere koek is. Er zijn in de NFT space namelijk wel een Rug projecten. Hiermee wordt gerefereerd naar de term ‘Rug pull’. Hierbij koop jij de NFT maar waren alle plannen een fabeltje. De owners verwijderen direct de discord en social media en nemen het geld wat iedereen heeft betaald voor de NFT mee. Let daarom goed op wie er in het team zit, wat is hun achtergrond, kan je informatie vinden of ze al eerder in de NFT space hebben gewerkt en zijn hun plannen haalbaar.
Er zijn nog talloze andere aspecten die je zou kunnen analyseren, maar daar kan ik bij genoeg animo nog een part 2 van maken. Voor nu willen velen van jullie weten. Hoe kan ik voor een zo laag mogelijke prijs in een NFT stappen?
Hoe krijg ik een NFT whitelist?
Dan kom je namelijk uit bij de term whitelist. Dit is een lijst met namen en walletadressen van personen die de NFT mogen minten. Dit is de term die wordt gebruikt voor mensen die de NFT als eerste kopen van de eigenaar. Na dit proces zal de NFT te zien zijn op de markt zoals Opensea.
De prijs waarop je kan minten wordt bepaald door de eigenaren van het project. Bij grote projecten zal die vaak rond de 0.2 Ethereum zitten. Los hiervan betaal je nog wel gasfees. Bij een succesvol projecten is minten het voordeligst, want je betaald weinig aan gasfees en je hebt de goedkoopste prijs. Maar hoe kom je dan op die whitelist? Er zijn veel manieren hiervoor en ik neem ze met je door!
Ieder project heeft zijn eigen eisen rondom de whitelist. Sommige willen dat je actief bent in hun Discord en andere dat je een x aantal mensen invite naar hun Discord toe. In ieder geval kost dit vaak veel tijd! Dit is waarom vele afhaken van deze traditionele manieren en de nieuwe manieren opzoeken van het veroveren van een whitelist.
Een nieuwe manier is het meedoen aan giveaways op Twitter of in Alphadiscords. Hier vragen mensen dat je een specifieke tweet liked, retweet en drie vrienden tagged om mee te doen aan de giveaway. Let wel op! De kansen zijn vaak nihil. Bij Alphadiscords zijn de kansen groter, maar is het lastig om daar naar binnen te komen. Wel hoef je dan alleen een emoticon aan te klikken om mee te doen.
Een andere manier die vele nu doen is zich te uiten met creatieve manieren. Een project was pas gereleaset is heeft 75% van hun whitelists uitgegeven aan mensen die fanart maakten voor hun. Denk hierbij dan niet aan een simpele tekening, maar complete merchandise ideeën zoals de afbeeldingen onder dit bericht.
Tot slot is er nog een laatste manier die ik nu zelf steeds meer zie opkomen. Werken voor een project. Veel projecten zoeken vaak moderators voor verschillende chats waaronder specifieke talen chats (EN,NL etc) Als jij die taak voor een project kan uitvoeren dan is een whitelist gegarandeerd.
Conclusie is wel dat een whitelist tijd en energie kost, maar wanneer je deze whitelist pakt en er een mooie profit op kan maken is jouw dag helemaal goed! Nu ben je dan op het punt aangebroken dat je profit hebt gemaakt en je wallet vol zit met zwaar verdiende currency. Maar… hoe bescherm je dit nou tegen hackers?
Hoe bescherm ik mij tegen NFT hackers?
Hackers zijn niet nieuwe binnen de NFT Space. Je zal ook vaak in chats het volgende zien langskomen: ‘’Help mijn metamask is gehacked’’. Dit komt doordat MetaMask een hot wallet is. Hiermee wordt bedoeld dat deze continu in verbinding staat met internet en daardoor te hacken is. MetaMask is erg slecht beveiligd en daarom zijn er al verschillende oplossingen gevonden om jou te beschermen tegen deze hackers!
Als eerste wordt er door iedereen geadviseerd (en ja door ons dit keer ook) om een hard wallet aan te schaffen. Deze hardwallet is een USB met knopjes. Elke transactie die gemaakt wordt met deze wallet moet handmatig bevestigd worden op deze USB. Een hacker kan je niks maken als jouw currency’s en NFT’s hier op staan. Let op! Koop dit altijd via de officiële site en nooit via derde zoals bol.com of Amazon. Deze zijn vaak geprepareerd door hackers.
Ten tweede wordt geadviseerd om nooit in te gaan op linkjes in je direct messages. Vele hackers sturen je deze berichten op Discord met de tekst dat jij een whitelist hebt gewonnen en je op een link moet klikken. Als je dit doet trekken ze je helemaal leeg dus reageer nooit op DM’s. Nogmaals een NFT project zal jou NOOIT dm’en.
Ten derde wordt geadviseerd om voor de mint altijd in de gaten te houden wat de berichtgeving is op twitter. Als het contract namelijk live gaat zijn er altijd slimme koppen die direct zien of dit een rug of niet is. Soms hebben zij het ook mis, maar liever een kans verspilt dan je gehele wallet gehacked.
Tot slot wordt er geadviseerd om altijd de connected sites met je wallet te verwijderen. Dit kan enkel via pc door op de 3 puntjes te klikken. Via deze manieren is jouw welverdiende geld beveiligd.
Vorige | Episode 1
Wat zijn NFT’s?
NFT art, is het wat waard?
Episode 3 | Volgende
NFT art, is het wat waard?