Home button banner - The Financial Hub (Leren Beleggen)

Gedonder in China en Chinese aandelen

Chinese aandelen hard onderuit

XI jin ping

Dit artikel delen via

Chinese aandelen hard onderuit

Baba, Nio, Xpeng wie op het moment een portfolio heeft met blootstelling aan de Chinese markt zal niet blij zijn. Aandelen kelderen met in sommige gevallen wel 20%. Het lijkt weer een perfecte storm te zijn voor Chinese aandelen, de Amerikaanse waakhond (SEC) dreigt weer met delisting van Chinese aandelen en wordt hier steeds concreter in, ondertussen stelde Xi zijn 3e termijn veilig terwijl traditiegetrouw maximaal 2 termijnen wordt geregeerd. 

De Chinese groeicijfers vielen tegen. Daarnaast ontsloeg Xi ook nog eens zijn tweede man uit de partij die volgens velen kon zorgen voor economische hervormingen die Chinese bedrijven ten goede zouden komen. In plaats daarvan werd een bondgenoot van Xi aangesteld waarmee Xi zijn macht verder consolideert over werelds tweede grootste economie.Als dat nog niet genoeg is boezemt de Zero covid policy van China beleggers ook nog angst in, lijkt er geen verlichting te komen voor de Chinese vastgoedmarkt en blijft China onverminderd stevige taal uitspreken over Taiwan.Het blijft altijd de vraag in hoeverre deze ontwikkelingen daadwerkelijk invloed hebben op de resultaten van deze Chinese bedrijven, de resultaten voor dit jaar op de beurs zijn echter duidelijk. Bedrijven als Tencent, Baba en Nio zijn tussen de 55 en 80% gezakt van diens ATH’s en naderen inmiddels All Time Lows. Daarmee wordt maar weer eens pijnlijk bevestigd dat het investeren in Chinese aandelen risico’s met zich meebrengt die niets te maken hebben met de resultaten van het bedrijf zelf. 

Cijfers Chinese economie

De Chinese economie groeide in Q3 met 3.9%, hoewel hoger dan veel westerse economieën ligt dit een stuk lager dan het beoogde doel van 5.5%, wat erop duidt dat de eindeloze groei van de Chinese economie ten einde lijkt te komen. Er zijn grote twijfels in de wereld of China de hervormingen kan doorvoeren die nodig zijn om diens economie te redden, China heeft in recente tijden niets anders dan explosieve groei gekend en daar komt nu toch echt een einde aan. 

Geef uw reactie op dit artikel: