Crypto Bearmarket introductie

Crypto Bear market introductie

Dit artikel delen via

 

Wat is een bearmarket

Een bearmarket vindt plaats wanneer een markt voor langere periode prijsdalingen ziet. Voor effecten wordt dit meestal omschreven als een prijsdaling van 20% of meer vanwege pessimisme en negatief investeerders sentiment. Bearmarkets worden vaak geassocieerd met dalingen in een algemene markt of een index zoals de S&P 500, maar individuele effecten kunnen ook worden beschouwd als in een bearmarkt als ze een daling van 20% of meer ervaren gedurende een aanhoudende periode. Bearmarkets kunnen ook gepaard gaan met algemene macro-economische neergang, zoals een recessie, hoge rentes of hoge inflatie.

Vanwege de hoge volatiliteit van crypto wordt er vaak een andere definitie aangehouden, het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat een individuele crypto op een dag 20% of meer valt.     Voor crypto wordt een bearmarket meestal gedefinieerd als dalende prijzen gedurende langere periodes waarbij altcoins sneller zakken dan in waarde dan Bitcoin, hierdoor neemt ook de ‘Bitcoin dominantie’ toe. Bitcoin dominantie is hoeveel van de totale cryptomarkt waarde in Bitcoin zit in verhouding tot de waarde van alle andere crypto’s bij elkaar.

Wat is er in het verleden gebeurd?

Sinds Bitcoin wordt verhandeld op exchanges zijn er 3 grote bearmarkets te zien, een mogelijke vierde komt er binnenkort aan. De grote bearmarkets vonden plaats in eind 2011, 2014 en 2018. De bearmarkets hebben voor Bitcoin geresulteerd in waardedalingen van 94%, 87% en 84% respectievelijk. Hierin is een duidelijke trend te zien, waardedalingen worden per bearmarket minder extreem. Dit staat ook in het verlengde van de waardestijgingen in bull markets die naar verloop van tijd afnemen.

Voor Bitcoin zijn bearmarkets al erg wreed, voor altcoins is het echter nog erger. De grootste en populairste altcoins van eind 2017, het einde van de bullmarket, hebben het erg zwaar te voorduren gehad tijdens de bearmarket, veel altcoins hebben de bearmarket helemaal niet overleefd.  De grootste altcoins eind 2017 waren Ethereum, Bitcoin Cash, XRP, Litecoin, Cardano en IOTA. Vanaf de alltime-high die deze coins hebben behaald eind 2017 zijn deze gevallen met respectievelijk 94%, 98%, 96%, 95%, 99% en 99%. Dit is ook een duidelijke trend, altcoins vallen nog harder dan Bitcoin in bearmarkets, zelfs de grootste altcoins vallen harder! Dit is natuurlijk enkel het geval als de altcoins de bearmarket ook overleefd, wat voor verreweg het grootste deel van de altcoins niet een zekerheid is.

The Financial Hub - Crypto Bearmarket introductie (Crypto)

Wat is er nu aan de hand?

2022 is tot nu toe geen goed jaar geweest voor crypto, de oorzaak hiervan is echter niet altijd even duidelijk. Het macro-economisch klimaat waarin de wereld zich bevind lijkt niet gunstig voor beleggers vanwege de hoge inflatie waardoor mensen mogelijk minder geld te besteden en beleggen hebben en de rentes die stijgen wat beleggen minder aantrekkelijk maakt. Dit allemaal drukt de effectenmarkt naar beneden, wat Bitcoin en de rest van de cryptomarkt met zich meetrekt tot gevolg.

Verder is er ook onzekerheid rondom het instorten van de stablecoin Terra-UST en de mogelijkheid dat wet- en regelgevers stablecoins willen reguleren. Verder blijven de wet- en regelgevers ook over de rest van de cryptomarkt voornamelijk negatief. Christine Lagarge, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft recent nog gezegd dat Bitcoin en crypto als geheel ‘niks waard is’ en dat regulatie nodig is om onervaren beleggers te beschermen. Dit is gezegd terwijl Bitcoin ondertussen een legaal betaalmiddel is in 2 landen en meerdere landen ook hebben geuit interesse te hebben in het decentrale geld.

Daarnaast kan ook overmatig gebruik van hefboomwerkingen in de cryptomarkt meedragen aan snelle en volatiele marktcrashes. Dit is een gebeurtenis waarin handelaren worden geliquideerd, wat een spiraal naar beneden tot gevolg heeft. Dit is ook één van de redenen waarom de cryptomarkt vaak een volatiele markt is.

Wat is de visie?

De visie voor de nabije toekomst van Bitcoin lijkt nog verdeeld. Er zijn nogsteeds veel beleggers die denken dat deze crypto prijsdaling slechts tijdelijk is en dat de markt zich binnen de kortste keren zal herstellen richting alltime-highs.

Echter zijn er ook mensen die denken dat de cryptomarkt zijn piek heeft gezien en het komende jaar een jaar zal zijn gevuld met prijsdalingen en onzekerheden.

Zolang Bitcoin niet een duidelijke richting kiest naar boven of beneden lijkt deze onzekerheid zich voort te zetten in de cryptomarkt. Als je wilt lezen wat ik denk dat gaat gebeuren en hoe ik hierop zal inspelen, kan je binnenkort deel 2 lezen van dit crypto bearmarket artikel over mijn plan.

Geef uw reactie op dit artikel: