Chinese Aandelen

Chinese Aandelen & Delisting

Dit artikel delen via

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Introductie

De afgelopen maanden zijn Chinese aandelen met een Amerikaanse beursnotering flink afgestraft. Er zijn talloze redenen aan te wijzen voor de slechte prestaties, maar één daarvan berust op de angst voor zogeheten delistings. In dit artikel leggen we uit wat een delisting betekent en gaan we in op delisting van Chinese aandelen. U komt ook te weten wat er gebeurt indien u een aandeel in de portefeuille heeft dat gedelist wordt.

Delisting Uitleg

Delisting houdt in dat een bedrijfs notering op de beurs wordt ingetrokken. Het intrekken kan verschillende redenen hebben. Een overname bijvoorbeeld, hierbij worden alle aandelen van het bedrijf opgekocht door een andere partij. Het bedrijf kan er ook zelf voor kiezen om niet langer beursgenoteerd te zijn, dit moet dan wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders. De laatste reden is een wettelijke delisting. Wanneer een bedrijf niet voldoet aan de wettelijke eisen van toezichthouders kan de notering opgeheven worden.

Onrust rondom Chinese (tech) aandelen

In recente jaren is de Chinese overheid flink de teugels aan het aantrekken bij grote Chinese bedrijven. Dit doen ze om meer macht naar zich toe te trekken, maar ook de ongelijkheid te verkleinen in het land. Hierdoor is de focus dus ook vooral komen te liggen op de grotere Chinese bedrijven, met namen de internetgiganten zoals Alibaba en Tencent.Dat begon met nieuwe anti-monopolie richtlijnen. Miljarden boetes volgde voor Alibaba en Tencent.In juli 2021 werd nog een wet ingevoerd die alle particuliere bijlesinstituten omvormde tot non-profitorganisaties. Hierbij werden lagere tarieven afgedwongen en buitenlands eigendom in de ban gedaan. In augustus volgde een wet met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens en tot slot kwam daar een wet bij waardoor kinderen nog maar 3 uur per week online mogen gamen.

Notering van veel Chinese bedrijven op de Amerikaanse beurs onder druk

Niet alleen wetgeving vanuit Beijing gooit roet in het eten van Chinese aandelen. Op de achtergrond is de SEC ook de eisen aan het aanscherpen. Daardoor staat de notering van veel Chinese bedrijven op de Amerikaanse beurs onder druk. Die staan onder druk omdat de SEC (Financiële waakhond van de VS) stengere eisen is gaan stellen aan buitenlandse bedrijven.

In de periode van president Trump (2020) is “The holding foreign companies accountable act” goedgekeurd. En voordat we met de vinger wijzen naar Trump, het ging hier om een zogeheten non partison issue, wat inhoudt dat zowel de democraten als republikeinen erachter staan. Door deze wet lopen ruim 200 Chinese bedrijven hun listing aan de Amerikaanse beurs te verliezen in 2023.

Een klein deel van deze bedrijven is (deels) in handen van de Chinese overheid. Het overgrote merendeel is echter privaat. Denk daarbij aan Baidu, Alibaba en JD. Deze bedrijven zijn ook alleen maar gebaat bij transparantie. Echter steekt de Chinese overheid daar een stokje voor. Om meer controle te krijgen verbiedt de Chinese overheid bedrijven om cijfers te overhandigen aan de SEC. Het is niet moeilijk om het probleem daarin te zien. Door deze houding van de Chinese overheid wordt een delisting van Chinese aandelen vrijwel onvermijdelijk.

Delisting, wat dan?

Wanneer een bedrijf zijn listing aan een beurs verliest dus delisting. Dan houdt dat in dat je niet langer via desbetreffende beurs aandelen kan kopen of verkopen. Het risico daarop kan voor extreme koersdalingen zorgen. Dat terwijl het bedrijf zelf wellicht prima resultaten boekt. Dat is tevens het lastige van een delisting risico. Het kan een grote impact hebben op een koersprijs, deze incalculeren als risico wordt dan ook als erg lastig beschouwd. In de recente geschiedenis werd vaak voor Chinese aandelen een 30% risico ingecalculeerd in de basis echter is nu ook de discussie of dit risico niet al een flink stuk hoger moet zijn.

Is er een alternatief?

Gelukkig is er een alternatief, namelijk de Hong Kong beurs. Veel grotere bedrijven hebben daar al een notering. Echter zijn er ook Chinese bedrijven die dat nog niet hebben zoals Nio. Deze werken nu hard aan een notering aan de Hong Kong beurs.

Als belegger dien je wel rekening te houden met extra kosten aan de Hong Kong beurs en de 100 lot sizes, dat houdt in dat je minimaal 100 aandelen moet kopen per transactie. Dat kan buiten het budget liggen voor veel beleggers.

Officiële website: https://www.hsi.com.hk/


Klik hier voor meer artikelen!

Geef uw reactie op dit artikel: