Betalen met bitcoin bij winkels | De 7 basis stappen…

Betalen met Bitcoin bij winkels

Crypto / Ondernemen

Dit artikel delen via

Artikel onderwerpen

Introductie van betalen met Bitcoin

Nu crypto steeds meer main-stream wordt zoeken ook kleine bedrijven of winkels hoe ze mee kunnen doen in de crypto revolutie. Er zijn echter wat overwegingen die een bedrijf moet maken voordat ze kunnen beginnen met het accepteren van Bitcoin voor betalingen. Wat zijn de voor- en nadelen voor betalen met Bitcoin bij winkels en welke stappen dienen eigenaren te ondernemen om dit mogelijk te maken? In dit artikel zetten we het een en ander uit.

Voordelen om te betalen met Bitcoin

Lage transactiekosten

Het eerste voordeel voor kleine bedrijven zijn de lage transactiekosten. Het ontbreken van een centrale tussenpersoon verlaagt de transactiekosten drastisch. Kleine bedrijven die creditcardbetalingen accepteren via creditcardverwerkingsbedrijven, zoals Visa en Mastercard, brengen vaak kosten in rekening van ongeveer 25 cent voor elke betaling plus 2% tot 4% van het transactietotaal. Deze kosten lopen op en daarom hebben kleinere winkels vaak een minimumbedrag voor creditcardaankopen op hun kassasystemen.

Transacties op het Bitcoin Lightning Network kosten vaak 1 Satoshi, wat in euro’s uitgedrukt uitkomt op ongeveer €0,00020 per transactie. Een klein bedrijf kan dus veel kosten besparen door het betalen met Bitcoin te accepteren. De kosten zijn niet gerelateerd aan het overgemaakte bedrag, dus het is mogelijk om 100.000 Bitcoins te verzenden voor dezelfde vergoeding die het kost om 1 Bitcoin te verzenden. Doordat verkopers zoveel kunnen besparen door bitcoin te accepteren kunnen zij er ook voor kiezen klanten een korting van 1-2% te geven op alle orders die betaald worden in Bitcoin. Zo bespaart de klant op aanschafprijs en de verkoper op transactiekosten, een echt win-win situatie!


Betalen met Bitcoin via Lightning Network
Betalen met Bitcoin via Lightning Network

Transactiebescherming klanten

Het tweede voordeel is bescherming van verkopers. De gedecentraliseerde configuratie van crypto beschermt verkopers tegen gefraudeerde terugboekingen. De transacties op het Bitcoin network zijn namelijk, net als contant geld, definitief omdat geen derde partij kosten kan terugdraaien. De derde partij bestaat namelijk niet op het Bitcoin netwerk.

Bredere klandizie d.m.v. betalen met Bitcoin

Voordeel drie is verhoogde omzet met een bredere klandizie. Crypto stelt kleine bedrijven in staat om uit te breiden en hun deuren te openen voor internationale kopers die voorheen geen toegang hadden tot hun producten en diensten. Een kleine verkoper kan met behulp van crypto meer landen bedienen terwijl de kosten voor beide partijen laag blijven. Het betalen met Bitcoins over internationale grens is net zo eenvoudig als het naar de buurman sturen. Er zijn banken die je dagen laat wachten, geen extra kosten voor het doen van internationale overboeking en geen speciale beperking op het minimum- of maximumbedrag dat je kan verzenden.

Klantgemak door blockchain-technologie

Het vierde voordeel is het klantgemak. Het accepteren van Bitcoin biedt klanten extra manieren om te betalen en biedt tegelijkertijd een extra beschermingslaag voor hun informatie. Daarnaast hoeven klanten niet te voldoen aan PCI-standaarden. Het online accepteren van creditcards vereist doorgaans uitgebreide veiligheidscontroles om te voldoen aan de PCI-standaarden. Bitcoin vereist nog steeds dat je je wallet en betalingsverzoeken beveiligd, echter draagt de verkoper niet de kosten en verantwoordelijkheid die gepaard gaan met het verwerken van gevoelige informatie van klanten.

Autorisatie van transacties

Het vijfde voordeel is dat Bitcoin ook een functie heeft die ervoor zorgt dat er meerdere handtekeningen nodig zijn van een bepaalde groep mensen voordat de transactie wordt geautoriseerd. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden door de directie van een bedrijf om te voorkomen dat werknemers uitgaven doen zonder voldoende toestemming van andere werknemers of de directie. Ook kan worden bijgehouden welke werknemers welke transacties hebben toegestaan.

Transparantie in boekhouding

Het zesde voordeel is het afgeven van transparante boekhoudkundige documenten. Veel organisaties moeten dit doen, door het betalen met bitcoin te accepteren kan het bedrijf de hoogste mate van transparantie bieden. Dit komt doordat de informatie die wordt verstrekt kan worden nagekeken op de blockchain.

Meer waard voor je hetzelfde geld

Het laatste, en tevens heel belangrijke voordeel, is dat je beter geld hebt dan als je euro’s accepteert. In de afgelopen 10 jaar is de hoeveelheid euro’s in omloop met meer dan 70% gestegen. Een gemiddelde van Bijna 6% per jaar. Doordat er meer geld in omloop komt, wordt jouw geld minder waard, iets wat je bedrijf kan hinderen als je investeringen wilt doen en daarvoor een cash reserve aan het aanleggen bent.

De gemiddelde monetaire inflatie van Bitcoin ligt op het moment op ongeveer 1,8%. Dit getal gaat echter door de tijd heen alleen maar omlaag vanwege de ‘Bitcoin-halving’ een gebeurtenis die ongeveer iedere 4 jaar plaatsvindt waarin de opbrengst van Bitcoin mining door midden gaat. De volgende halving zal plaatsvinden rond januari 2024, dan gaat de monetaire inflatie omlaag naar ongeveer 0,9% op jaarbasis.


Eigenschappen van soorten geld
Eigenschappen van soorten geld

Risico’s bij het betalen met Bitcoin

Techniek achter Bitcoin

Het eerste risico is een technische barrière. Om het betalen met Bitcoin mogelijk te maken vereist dit het opzetten van een digitale wallet, wat technisch lastig kan zijn voor eigenaren van kleine bedrijven die niet bekend zijn met de technologie. Crypto is een informatierijk veld met een relatief steile leercurve, wat een aanzienlijk obstakel kan zijn wanneer u ook een bedrijf probeert te runnen.

Prijsvolatiliteit bij betalen met Bitcoin

Het tweede grote risico aan Bitcoin is de prijsvolatiliteit, waardoor de waarde ervan in euro’s extreem onvoorspelbaar is. Dit brengt echter ook een voordeel met zich mee, het bedrijf kan er namelijk voordeel uit behalen als de waarde stijgt ten opzichte van de euro. Aanvullend op dit risico met betrekking tot het accepteren van en betalen met Bitcoin is het onzekere wet- en regelgeving klimaat. Deze kunnen namelijk het accepteren, ontvangen en betalen met Bitcoin lastiger maken voor bedrijven en consumenten.


The Financial Hub - Betalen met bitcoin bij winkels | De 7 basis stappen... (betalen met bitcoin,Bitcoin bij winkels)
Volatiliteit van Bitcoin door de jaren heen

Stappenplan voor ondernemers

Het mogelijk maken om klanten te laten betalen met Bitcoin is een soort stappenplan. Het stappenplan hieronder is niet volledig en geeft slechts een overview van de dingen waar je aan moet denken als verkoper.

1.
Start met een bordje

Als je verwacht dat het aantal mensen dat geïnteresseerd is in het betalen met Bitcoin klein is, kan je eenvoudig beginnen met het plaatsen van een bordje of een briefje: “We Accept Bitcoin”, en mensen vragen rechtstreeks contact met u op te nemen om een betaling te doen.

2.
Betalingen accepteren

Als je dingen in een fysieke winkel verkoopt, kunnen klanten betalen met hardware terminals, touchscreen-apps of eenvoudige wallet adressen via QR-codes. Voor een online website moet het betalen met Bitcoin worden geïmplementeerd door een competente programmeur en moet u een volledig ‘node’ uitvoeren.

3.
Telefoon of Tablet

U kunt een speciale app of webapp gebruiken die direct een QR-code genereert inclusief het bedrag. Veel wallets ondersteunen direct het scannen van QR-codes voor betaling.

4.
Accounting

Klanten laten betalen met Bitcoins en gevolgen hiervoor op de boekhouding zijn zeer afhankelijk van de verkochte producten en de locatie waarop wordt verkocht. Vraag dit altijd na bij een gekwalificeerde accountant.

5.
Belasting over Bitcoin ontvangsten

Afhankelijk van waar je Bitcoins accepteert kunnen er verschillende regels van toepassing zijn. Raadpleeg hiervoor dus altijd een gekwalificeerde accountant.

6.
Factuur sturen

Een simpele regel op de factuur kan een groot verschil maken. Naast de  betaalopties, kan je ook erbij zetten dat een klant moet bellen of mailen om de Bitcoin betaling te doen. Indien je kan programmeren kan je het beter oplossen. Je kan dan overwegen om geautomatiseerd voor elke factuur een Bitcoin-adres te genereren. Wanneer een Bitcoin-betaling binnenkomt, weet je automatisch van welke factuur deze vandaan komt. Als je bedrijf een website heeft kan je ook overwegen om klanten naar een speciale URL met het Bitcoin-adres om de betaling te voldoen. Dit kan de klant dan doen door hun factuurnummer in te voeren. Op deze manier kan de klant het Bitcoin-adres zien, kopiëren en rechtstreeks in hun betaling kopiëren.

7.
Prijzen vaststellen

Wanneer een bedrijf betalen met Bitcoin accepteert, is het over het algemeen nodig om deze om te zetten in de valuta die wordt gebruikt voor het betalen van leveranciers en werknemers. Sommige handelaren stellen prijzen vast op basis van het huidige markttarief op het moment dat de prijsopgave aan de klant wordt gepresenteerd. Wanneer prijzen worden bepaald met behulp van een geautomatiseerd proces, kan de huidige marktkoers worden gebaseerd op een huidige prijs of gewogen gemiddelde basis. Wanneer Bitcoins voor aankopen worden ontvangen, wisselen sommige handelaren die opbrengsten onmiddellijk om in de gewenste valuta. Hedging voor elke transactie kan het wisselkoersrisico waaraan het bedrijf wordt blootgesteld bij het betalen met Bitcoins bijna volledig elimineren mocht dit gewild zijn.

Conclusie om te betalen met Bitcoin

Bitcoin accepteren voor kleine bedrijven kan voor veel voordelen zorgen, echter zijn de risico’s ook zeker het overwegen waard. Ook is het proces op gang zetten soms vrij ingewikkeld afhankelijk van de producten of diensten die worden geleverd.

Ondanks blijft de Bitcoin trend alleen maar doorzetten, wat de optie om Bitcoin te accepteren steeds makkelijker maakt. Mogelijk is het voor verkopers binnenkort wel een no-brainer!

Eén gedachte over “Betalen met bitcoin bij winkels | De 7 basis stappen…

Geef uw reactie op dit artikel: