Home button banner - The Financial Hub (Leren Beleggen)

Bear Markets

Bear Markets: Historie

The Financial Hub - Bear Markets (Bear markets)

Dit artikel delen via

Introductie

Op 11 maart 2020 ging de Dow Jones Industrial Average (DJIA) voor het eerst in 11 jaar een bear markets in met een daling van recordhoogtes terwijl deze weken eerder de 30.000 punten naderde. De Dow daalde tot onder de 19.000 punten. Dit gebeurde te midden van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie. De S&P 500 en de Nasdaq volgden kort daarna. In de loop van 2020 en in 2021 veerden de markten echter weer op naarmate het optimisme over vaccins en een wereldwijd economisch herstel doorzette. Toch, zoals de COVID-19-zaak aantoont, kunnen er bear marktes ontstaan terwijl het economisch goed gaat.

Dat werd nogmaals duidelijk in mei en juni van 2022 toen de markten opnieuw onderuit gingen, dit keer in reactie op de renteverhogingen van de Federal Reserve om de groei af te remmen veroorzaakt door de hoge inflatie. 

 

De Bear market

Een definitie van een bear market is wanneer aandelen 20% zakken in kortere tijd van diens ATH. Die 20% is hier echter nogal arbitrair, neem als voorbeeld de dalingen van 2021, waarbij dalingen van 20% worden gezien als gezonde correcties voor de hoge waarderingen ten gevolgen van opkoopprogramma’s van centrale banken.

Een andere definitie van een bear markt is wanneer beleggers meer risico mijden dan risico zoeken. Dit soort bear markets kunnen maanden of jaren duren, omdat beleggers speculatie mijden ten gunste van stabielere financiële beleggingen.

Bearmarkten kunnen zich voordoen in sectoren en marktbreed. De langste tijdshorizon voor beleggers is meestal de tijd tussen nu en het moment waarop ze hun beleggingen moeten liquideren (bijvoorbeeld tijdens hun pensioen). Geschiedenis wijst uit dat bear markets altijd korter duren dan bull markten. 

The Financial Hub - Bear Markets (Bear markets)

De variatie van Bear markets

Bear markets zijn er in alle soorten en maten, met grote verschillen in dalingen en duur ervan. 

De bear market die in maart 2020 begon, was het gevolg van een aantal factoren, waaronder krimpende bedrijfswinsten en mogelijk de lange duur van de 11-jarige bullmarkt die eraan voorafging. De onmiddellijke oorzaak van de bear market was een combinatie van aanhoudende zorgen over het effect van de COVID-19 pandemie op de wereldeconomie en een ongelukkige prijzenoorlog op de oliemarkten tussen Saoedi-Arabië en Rusland die de olieprijzen deed kelderen.

Tussen april 1947 en april 2022 zijn er 14 bear markets geweest, variërend in lengte van één maand tot 1,7 jaar, en in ernst van een daling van 51,9% in de S&P 500 tot een daling van 20,6%. 

 

De ergste bear markets tot nu toe

Ergste bear markets

Twee van de ergste bear markets in de geschiedenis vielen ongeveer samen met recessies. De beurscrash van 1929 was de centrale gebeurtenis in een slopende bear market die de waarde van de Dow Jones Industrial Average in ongeveer drie jaar tijd met 89% verminderde.

Woekerende speculatie had een waarderingszeepbel gecreëerd. Dit leidde tot het begin van de Grote Depressie, deels veroorzaakt door de Smoot-Hawley Tariff Act en deels door het besluit van de Federal Reserve om speculatie te beteugelen met een restrictief monetair beleid, wat de beursuitverkoop alleen maar verergerde.

De bear market van 2007 tot 2009 duurde 1,3 jaar en deed de S&P 500 met 51,9% dalen.

De Amerikaanse economie was in 2007 in een recessie terechtgekomen, die gepaard ging met een groeiende crisis in subprime hypotheken, waarbij steeds meer leners niet in staat waren hun verplichtingen volgens plan na te komen. Uiteindelijk sneeuwde dit tegen september 2008 uit tot een algemene financiële crisis, waarbij “Systemically Important Financial Institution’s” (SIFI) insolvabel dreigden te worden. Deze instituties werden ook wel “too big too fail” genoemd. 

Een volledige ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem en de wereldeconomie werd in 2008 afgewend door ongekende interventies van centrale banken over de hele wereld. Hun massale injecties van liquiditeit in het financiële stelsel via een proces dat quantative easing (QE) wordt genoemd hebben de wereldeconomie en de prijzen van financiële activa zoals aandelen overeind gehouden door de rentetarieven tot recordlaagten te drukken.

Conclusie Bear markets

Bear markets zijn van alle tijden. Wat telt is dat bull markets historisch gezien altijd langer hebben geduurd en de beurzen nog altijd nieuwe ATH’s bereiken door de jaren heen. De huidige bearmarket zal niet de laatste zijn, maar ook zeker niet eeuwig duren. Vandaar ook het aloude gezegde “time in the market beats timing the market. Al wil dat niet zeggen dat “bagholden” altijd de oplossing is. 

Leren hoe je de juiste aandelen in zowel een Bull als Bear market kan selecteren? Join dan onze Discord

Geef uw reactie op dit artikel: