Alfen kwartaalcijfers en meer

Alfen kwartaalcijfers & meer

Dit artikel delen via

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Introductie

Afgelopen woensdag rapporteerde Alfen diens jaarcijfers voor 2021. Dit bedrijf van Nederlandse bodem is een van de bedrijven die flink profiteren van de energietransitie. Laten we inzoomen op de cijfers, maar ook vooral naar de toekomst kijken van Alfen. 

Kwartaalcijfers overzicht

• FY 2021 revenues of €249.7m, a 32% growth compared with FY 2020 (€189.0m).
• Adjusted EBITDA of €36.8m (14.8% ofrevenues), up 51% versus €24.4m (12.9% of revenues) in 2020.
• Adjusted net profit grew 77% to €22.1m versus €12.5m in 2020.
• Continued strong growth with existing clients throughout Europe and important new contract
wins, such as a contract with Agreco Products to provide 3 stationary storage solutions (including
grid integrations) of which the largest is a 20MW/40MWh system as well as 4 mobile energy storage
systems.
• Alfen continues to safeguard supply deliveries by actively managing its supply chain.
• Alfen provides full-year 2022 revenue outlook of €330-370m driven by the growing momentum of
the energy transition, especially for EV charging and Energy storage.
• Alfen reconfirms its strategy and medium-term objectives

Samenvatting

Alfen zag ondanks Supply Chain problemen diens omzet groeien tot 249.7 miljoen euro. Alfen zelf gaf een prognose voor 2021 tussen de 230 en 250 miljoen euro. Het resultaat viel dus aan de hoge kant van die prognose. Alfen maakte daarnaast een stap in margins. Echter is dit nog verre van gewenst. Alfen had zijn groei vooral te danken aan diens “charging” segment wat bestaat uit voornamelijk laadpalen voor elektrische voertuigen. 

Hoewel de cijfers in het kort erg positief zijn is er ook nog wel wat te zeggen over de achterblijvende groei van het “Smart Grid” en “Storage” segment. Deze groeide slechts met enkele procentpunten in 2021. Zo was het Smart Grid segment goed voor 118.5 miljoen euro omzet in 2020 en dit groeide slechts naar 128.5 miljoen in 2021. Het storage segment groeide nog trager van 17 miljoen in 2020 naar 17.7 miljoen in 2021. 

Voor een growth stock als Alfen met hoge multiples kan dit een punt van zorgen zijn voor beleggers., zelf heb ik er niet een heel hard hoofd in dat zal ik de volgende paragraaf ook toelichten.

Toekomst van Alfen

Alfen gaf een spectaculaire guidance af voor tussen de 330 en 370 miljoen euro in 2021. Daarmee komt de YoY groei van Alfen uit tussen de 30 en 40%. Dat zal ook hard nodig zijn gezien het aandeel op moment van schrijven verhandeld wordt met een P/E ratio van 104. 

In de toekomst moet Alfen het vooral gaan hebben van groei in het Storage en Smart Grid Segment. In mijn mening moet hier de grote vraag in Europa nog komen. In andere delen van de wereld zien we een alsmaar grotere vraag naar soortgelijke systemen. Een voorbeeld is Californië waar dergelijke systemen cruciaal zijn geworden voor het stabiliseren van het net. Deze ontwikkeling gaan we de komende jaren ook in Europa zien. Alfen heeft daarbij een zeer gunstige positie. Ze werken namelijk al samen met veel netbeheerders in Nederland en omringende landen, het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Vattenfall. 

Zo heeft Vattenfall een meerjarige contract met Alfen voor het leveren van transformatorstations en werken ze ook samen in enkele storage projecten. Waaronder een 20MWH project in Zweden met Vattenfall. 

De markt waarbinnen Alfen actief is, is er een die komende jaren gigantische groei zal zien. Infrastructuur door heel Europa dient aangepast te worden op de alternatieve vormen van energieopwekking. Het gaat om tientallen miljarden per jaar waar Alfen een goeie positie in heeft.

Conclusie

Voor mij blijft Alfen een mooie positie houden in mijn portfolio. Ik verwacht dat Alfen de komende 5 tot 10 jaar zal blijven groeien en een dominante positie zal verwerven in de toelevering van middelen voor onze energie infrastructuur. Op den duur zal daarbij het Smart Grid & Storage segment voor de grootste omzet stroom zorgen waarbij tevens hogere marges horen dan het Charging segment. 

De schrijver van dit artikel heeft een positie in Alfen.

 

Geef uw reactie op dit artikel: