Alfen Update Q3 2022

Alfen – Update Q3 2022

Dit artikel delen via

Introductie

Op 8 November 2022 rapporteerde Alfen diens cijfers over Q3 2022. Alfen is hier al vaker behandeld en een aandeel dat ik graag in de gaten hou. Alfen blijft verbazen. Groeiprognoses blijven naar boven bijgesteld worden en ze zijn zeer goed in staat om te navigeren ten midden van aanhoudende supply chain issues. 

Kwartaalcijfers Headlights

  • Q3 2022 revenues amounted to €123.2m, a growth of 103% versus Q3 2021 (€60.6m). This growth was primarily driven by EV charging equipment and Energy Storage Systems.
  • Gross margin at 34.8% compared with 36.9% in Q3 2021.
  • Adjusted EBITDA of €24.5m (19.9% of revenues), a growth of 153% from Q3 2021 (€9.7m, 16.0% of revenues).
  • Supply chain update: Up until today, Alfen has been able to manage the supply chain challenges. Supply chain pressures have sustained at a high level in the past months.
  • Alfen increased its existing working capital facility to €100m (previously €30m) and bank guarantee facility to €40m (previously €10m). The increase reflects the growth in activities of Alfen.
  • Alfen reiterates its 2022 full-year revenue outlook of €410-470m.

 

Samenvatting

Alfen zag diens omzet groeien met 103% ten opzichte van 2021. Een flinke prestatie die verklaard waarom het aandeel nog altijd op een redelijke premium wordt verhandeld. De verwachting is dat deze groei doorzet tot een record omzet van tussen de 410 en 470 miljoen Euro. Een streefbedrag wat tweemaal omhoog werd bijgesteld door Alfen (omhoog). 

Het grootste deel van deze groei is te danken aan het EV Charging segment, wat eigenlijk het minst speciale segment van Alfen is. De andere twee segmenten, Smart Grid en Energy Storage laten ook goede resultaten zien, maar deze staan niet tot verhouding met het Charging segment. Smart Grid is een segment wat wel meer last heeft van supply chain problemen en waar opschaling van onder andere Nederlandse netbeheerders in investeringen zich nog moet uitbetalen.

Energy Storage ziet een groei in projecten en tevens ook de omvang van projecten. Dit segment groeide van 2.2 miljoen naar 17.1 miljoen euro, het gaat hier echter ook om een groot deel van projecten die reeds afgerond zijn in voorgaande kwartalen. Deze backlog is nu rechtgetrokken. Er is dan ook geen juiste prognose voor de omzet en winst van dit segment. Dit zal in de toekomst ook zo blijven. Inkomsten zijn sterk afhankelijk van het soort project en wanneer deze wordt afgerond. 

Toekomst van Alfen

“Alfen gaf een spectaculaire guidance af voor tussen de 330 en 370 miljoen euro in 2021. Daarmee komt de YoY groei van Alfen uit tussen de 30 en 40%. Dat zal ook hard nodig zijn gezien het aandeel op moment van schrijven verhandeld wordt met een P/E ratio van 104. “

Bovenstaande werd in de laatste analyse geschreven. Alfen stelde diens guidance enkele malen bij tot een omzet van 410-470 miljoen. Daarbij is de P/E ratio van Alfen inmiddels gezakt tot 50.4 bij een prijs van 85,50 euro. De groei is er nog steeds niet uit bij Alfen, vandaar dat Alfen nog altijd op een premium wordt verhandelt. Bij dalingen en onder een prijs van 100 euro durf ik nog altijd rustig bij te kopen op maandbasis. Wel blijft het belangrijk om te kijken hoe de overige segmenten zich ontwikkelen, ik ben van mening dat Alfen daar toch echt nog een lange weg heeft te gaan. 

Conclusie

Voor mij blijft Alfen een mooie positie houden in mijn portfolio. Ik verwacht dat Alfen de komende 5 tot 10 jaar zal blijven groeien en een dominante positie zal verwerven in de toelevering van middelen voor onze energie infrastructuur. Op den duur zal daarbij het Smart Grid & Storage segment voor de grootste omzet stroom zorgen waarbij tevens hogere marges horen dan het Charging segment. 

De schrijver van dit artikel heeft een positie in Alfen.

 

Geef uw reactie op dit artikel: