10 dingen die sommige altcoins een “shitcoin” maken

10 kenmerken die sommige altcoins, een “shitcoin” maken

Crypto categorie: Shitcoin

Dit artikel delen via

Introductie

Net als de 99% diersoorten die ooit op onze aardbol hebben geleefd zullen de meeste crypto’s evolutionaire doodlopende wegen zijn, die uiteindelijk naar 0 zullen gaan. Dit soort coins staan beter bekend als ‘shitcoin’.

In dit artikel gaat het over de eigenschappen die veel van dit soort shitcoins hebben en hoe jij deze eigenschappen zelf kan ontdekken.

Wat is een shitcoin?

De herkomst van de term shitcoin ligt in 2010, bij oud Bitcoin-developer Gavin Andresen. De term is in het leven geroepen om de ‘Get rich quick’-coins te beschrijven die destijds zouden ontstaan als Bitcoin populair wordt. Doordat Bitcoin een redelijk groot succes is neemt de hoeveelheid shitcoins ook toe, op het moment staan meer dan 20.000 crypto’s gelist op Coinmarketcap.com, een site waarop je statistieken en prijzen van crypto’s kan bijhouden. De hoeveelheid shitcoins die hiertussen zitten zal dus ook significant zijn.

Een shitcoin valtvaak op een spectrum waarbij er enkele altcoins zijn die de moeite waard zijn, een net iets groter deel ‘meh’ zijn en het overgrote deel als shitcoin kan worden aangemerkt. Waar een coin valt op dit spectrum is afhankelijk van de criteria die worden gebruikt.

Lage marktwaarde

Het eerste signaal dat een altcoin een shitcoin kan zijn, is een lage marktwaarde. Met een lage marktwaarde wordt vaak een waarde van minder dan $100 miljoen bedoeld. Een lage marktwaarde betekent dat er weinig geld is geïnvesteerd in de coin, wat kan betekenen dat het een slechte investering is.

Een tegenargument hiertegen is dat altcoins welke nieuw zijn, vaak nog een hele lage marktwaarde hebben. Echter hebben de beste nieuwe altcoins meestal al een hogere marktwaarde bij ICO, dit komt doordat de beste projecten meestal al veel investeringen hebben gehad van Venture Capital Fondsen.

Vaak is een langzaam groeiende marktwaarde, ook als deze nog maar klein, een goed teken. Marktwaardes die door de tijd heen langzaam dalen of marktwaardes met enorme pieken en dalen zijn vaak slechte tekens.

Community

Een community die niet in balans staat met de marktwaarde kan een teken van een shitcoin. Coins met marktwaardes in de miljarden hebben geregeld community’s van honderdduizenden geïnteresseerden terwijl coins met marktwaardes in de honderd-miljoenen meestal community’s hebben in de duizenden. Dit is simpel gezegd omdat je veel investeerders nodig hebt om de marktwaarde van een coin omhoog te drukken. Als een coin een flinke marktwaarde heeft met een kleine community kan dit betekenen dat de marktwaarde kunstmatig hoog wordt gehouden door de ‘shady’ exchanges waarop de coin wordt verkocht of doordat een kleine groep investeerders met enorme hoeveelheden coins, bekend als ‘whales’ de prijs manipuleren. Beide gevallen brengt dit de coin dichterbij de slechte status op het spectrum.

Manieren om de grootte van een community in te schatten zijn volgers op sociale media zoals Twitter of Instagram maar ook de hoeveelheid mensen die de betreffende coin hebben toegevoegd aan hun ‘favorieten’ op CoinMarketCap.

Bitcoin is no shitcoin
Watchlist of Bitcoin

Cult-achtige volgers

Het derde teken van een shitcoin is excessieve marketing en cult-achtige volgers. Cult-achtige volgers vallen ook op een spectrum van minder tot enorm cult-achtig waarin niet altijd hoeft te betekenen dat cult-achtige volgers direct leidt tot het zijn van een shitcoin. Goede altcoins hebben vaak geen of weinig marketing nodig, het is een oud gezegde in de crypto-industrie dat als je een applicatie bouwt, gebruikers vanzelf komen. Projecten met deze aanpak hebben al enorm succes gezien met heel weinig marketing.

Een project dat aan veel marketing doet kan heel goed presteren in een bullmarket, maar vaak overleven projecten die het moeten van hype en marketing het niet in bearmarkets. Een voorbeeld hiervan is de coin Xpose, welke veel aandacht kreeg in de Nederlandse media.

Memes vs. Shitcoins

Een aanvullend teken van de cult-achtige volgers bij een shitcoin is wanneer het gehele bestaan van een de coin is gebaseerd op een populair merk, slogan of meme dat niks te maken heeft met crypto. Een voorbeeld hiervan is de Squid Game token, wat achteraf een scam bleek te zijn. Ook zijn honden-gerelateerde shitcoins (DogeCoin & Shiba Inu) populair, net als Elon Musk gerelateerde coins. Dit soort coins zijn in de meeste gevallen de grootste shitcoins van alle shitcoins.

Shitcoins meme

Doel en gebruiksdoeleinden van een Shitcoin

Een teken van een shitcoin kan ook zijn dat de coin of token geen gebruiksdoeleinde heeft. Dit soort shitcoins beloven altijd een crypto-gigant te vervangen, de eerste golf shitcoins beloofde een betere Bitcoin te zijn, de tweede golf beloofde een betere Ethereum te zijn en de derde golf beloofde een betere Aave, Uniswap, MakerDAO, ChainLink of een ander DeFi of NFT gerelateerd project te zijn.

Als een coin claimt een andere coin te zijn maar dan beter, moet het concreet bewijs hebben om dit te kunnen bewijzen, in verreweg de meeste gevallen is dit namelijk niet zo.

Als het gaat om gebruiksdoeleinde moet een coin een nut hebben ergens voor om constante vraag te creëren, oftewel koopdruk. Smart Contract Platforms zijn voorbeelden van coins die nuttig zijn, de dApps die zijn gebouwd op de respectievelijke blockchain creëren vraag naar de native token van het platform zoals ETH, SOL, AVAX of BNB. Een dynamiek als deze waarin vraag naar de token wordt gedreven door nuttig gebruik ervan is nodig om een solide altcoins te bouwen. Als een altcoin geen duidelijk nut heeft of gebruikt wordt voor iets zal het waarschijnlijk niet de eerstvolgende bearmarket overleven.

Als wil je meer te weten komen over Smart Contracts, klik dan hier.

Tokens of Coins

Een zesde teken dat een coin mogelijk een shitcoin is, is dat de coin in kwestie een token is en geen coin. Dit komt doordat het erg simpel is om een token te maken op platformen zoals Ethereum, Solana of Avalanche. Het enigste wat je nodig hebt om een token te maken en  als shitcoin te kwalificeren is een website, nepvolgers op sociale media en wat betaalde reviews van moonboys. Dit shitcoin-recept heeft zich keer op keer bewezen.

Het maken van een crypto-coin met eigen coin zoals ETH, SOL, AVAX of BNB is een stuk lastiger. Hiervoor is enorm veel geld, tijd en mankracht voor nodig om dit te realiseren. Een coin is dus veel minder snel een shitcoin dan een token zal zijn.

Om te kijken of een crypto een coin of token is kan je vaak op sites zoals CoinMarketCap de filters veranderen naar ‘Coin’ of ‘Token’.

Ondersteuning op exchanges

Het zevende teken is de exchange waarop de coin wordt verhandeld. Vaak staan goede altcoins op grote exchange zoals FTX, Binance, Coinbase, Kucoin en Kraken. Als een coin op een grote exchange staat kan je er niet alleen vanuit gaan dat het handelsvolume echt is, maar ook dat er grondig onderzoek is gedaan naar de coin. Grote exchanges doen namelijk eerst grondig onderzoek voordat zij overgaan op het aanbieden van de coin op het platform.

Meestal is een shitcoin alleen beschikbaar op decentrale exchanges, ‘DEX’s’, zoals Uniswap of Pancakeswap. In tegenstelling tot gecentraliseerde exchanges is er op een DEX geen doorlichtingsproces en analyse nodig om te kunnen handelen. Dit maakt een DEX een makkelijk doelwit voor dit soort coins.

Als je wilt weten op welke exchanges een coin verhandelbaar is kan je dat doen op CoinMarketCap, op het tabblad ‘Market’ zodra je op een coin hebt gedrukt.

Whitepaper

Een slechte geschreven, enorm ingewikkelde of onnodig lange whitepaper is vaak een teken van een shitcoin. Dingen als spelfouten, inconsequentheid, onnodig lang, feitelijke misinformatie of geen teamprofielen zijn tekens van een shitcoin. Ook zijn er whitepapers die zo enorm ingewikkeld zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dit soort whitepapers hebben vaak als doel om je zo in de war te brengen dat je gaat denken dat het wel goed moet zijn.

Whitepapers worden vaak gepresenteerd aan potentiële investeerders, vaak met weinig technische kennis, het is dus van belang voor het project zelf om een begrijpelijke whitepaper te schrijven. Als een whitepaper onnodig ingewikkeld is gemaakt wordt er vaak of geprobeerd wat te verbergen of is het gehele project een scam. Een manier om te bekijken of een whitepaper nou écht ingewikkeld is of dat het simpelweg onnodig ingewikkeld is, is door te kijken naar interviews met de founders om te zien hoe zij hun project uitleggen. Als de founders het ook niet simpel kunnen uitleggen is dat vaak een slecht teken.

Transparantie

Nog een teken van een shitcoin: het gebrek een transparantie. Als het gaat om de code die wordt geschreven moet dit allemaal open-source zijn en beschikbaar op Github, dit is het standaard waar je een coin kan peilen in de crypto-industrie. Closed-source code geeft hetzelfde signaal af als een onnodig ingewikkelde whitepaper, het suggereert dat er iets achter de schermen gebeurt wat je niet mag weten als investeerder.

Wat ook kan voorkomen is een project dat de crypto-industrie gebruikt voor niks anders dan een geld koe totdat ze hebben waar ze op mikken, bijvoorbeeld een contract met een overheid voor een CBDC of digitale ID-kaart.

Verder op het gebied van transparantie moeten de tokenomics bekend zijn. De token distributie onder de founders en seed investeerders moeten gedetailleerd beschikbaar zijn samen met wanneer deze coins of tokens verkocht kunnen worden door deze investeerders. Verder moet de huidige token distributie ook makkelijk verifieerbaar zijn voor iedereen op een block-explorer, zoals Etherscan.io voor Ethereum. Alle adressen die van insiders, founders of seed investeerders zijn moeten hierin ook duidelijk gemarkeerd zijn. Dit kenmerk is enorm belangrijk, als namelijk blijkt dat een aantal insiders een enorm aandeel heeft van alle tokens kunnen zij simpel een groot stuk verkopen en de prijs doen crashen.

Verder moet blockchain gerelateerde informatie zoals staking, validators, delegators, block size, block time, blockchain size, blockchain storage en transactiesnelheden makkelijk beschikbaar zijn. In het verlengde hiervan moeten er ook transactiesnelheden worden gegeven per type transactie, waarin het belangrijkste onderscheid ligt tussen normale transacties en smart contract transacties. Het komt namelijk geregeld voor dat er duizenden transacties per seconde wordt geclaimd door het project terwijl dit enkel voor simpele transacties is, smart contract transacties zijn vaak veel langzamer.

Transparantie is één van de belangrijkste dingen in een altcoin, als niet alles volledig transparant is kan dit betekenen dat de altcoin in kwestie één van de zoveelste shitcoins is.

Founders

Het laatste teken van shitcoins zijn de founders zelf. Het beoordelen van founders is vrij subjectief maar er zijn dingen waar je op kan letten.

Als eerste is relevante ervaring belangrijk. Een historie van innovatie en hard werken is wat nodig is in de zeer competitieve crypto-industrie om succesvol te worden. Dit betekent veel ervaring in werken bij start-ups, het liefst als founder of bestuurder van de organisatie. Als je geen werkervaring kan vinden van een founder op LinkedIn is dat een zeer slecht teken. Het is in veel gevallen simpel te zien of een founder er is voor de lange termijn of puur voor het geld door interviews te kijken met de founder.

In interviews is ook af te lezen of een founder iets heeft te verbergen, zeker als de journalist kritische vragen stelt. Vaak proberen de founders dan om een vraag heen te praten zonder de vraag daadwerkelijk te beantwoorden. Voor mij is belangrijk om te zien dat een founder in meer is geïnteresseerd dan alleen geld, dat hij een visie heeft waar het project naartoe gaat en wat het wilt worden. Wat ook een red flag is, is anonieme founders. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, zeker als het project zich richt op privacy initiatieven, maar het is wel iets om op te letten.

Afsluiting over de “shitcoin”

Dit waren de tien tekens van een shitcoin. In de discordserver kan je me laten weten hoe jouw favoriete altcoin door de deze tien criteria is gekomen, misschien is je favoriete altcoin toch minder goed of zelfs veel beter dan je had gedacht! Een andere kijk op de definitie van shitcoins kan gevonden worden op Investopedia.

Eén gedachte over “10 dingen die sommige altcoins een “shitcoin” maken

Geef uw reactie op dit artikel: